Hlavní obsah

Nekonečné lyžování v italské Madonně

Právo, Roman Zvarič

Madonna di Campiglio patří mezi nejznámější horské resorty. Kouzelné městečko, obklopené úchvatnou scenérií masivu Brenta, si už koncem 19. století oblíbila císařovna Sissi. Dnes se na okolních svazích proplétá 150 km sjezdovek, ještě větším lákadlem je však typická italská pohostinnost, skvělé jídlo a víno a hlavně slunečné počasí.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Zdejší oblast si oblíbila koncem 19. století i císařovna Sissi.

Článek

Madonna di Campiglio leží v nadmořské výšce 1550 m v západní části provincie Trentino uprostřed nádherné alpské krajiny. Na jedné straně se tyčí fotogenické vrcholy pohoří Dolomiti di Brenta, které patří na seznam Světového dědictví UNESCO.

Naproti se třpytí ledovce Adamello a Presanella. A to vše včetně horských jezer, chráněných květin a mnoha druhů zvířat v čele s medvědem hnědým je součástí Národního parku Adamello Brenta.

Elegantní horské sídlo s dlouhou tradicí zimních sportů je srdcem rozlehlého lyžařského komplexu, kam dále patří Pinzolo a Marilleva-Folgarida. Vše je důmyslně propojené lanovkami a na celou oblast platí společný skipas, ovšem můžete si pořídit i levnější verzi pouze pro jedno středisko.

Direttissima a Diretta

Madonna je obklopená sítí obecně spíše snadných sjezdovek, které jsou uspořádané do půlkruhu a řada z nich míří až do města. Orientační body tvoří čtyři hlavní vrcholy a skiareál se tak dá rozdělit na čtyři centra vždy pod každým z nich. Ve směru hodinových ručiček to jsou Passo Grosté, Monte Spinale, Cinque Laghi a Pradalago.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Sjezdovky jsou vzájemně propojené.

Okružní jízdu začněte na prvním z nich, právě zde je nejvyšší bod, kam se dostanete na lyžích: šestisedačka Grosté Express vás vysadí ve 2504 m. Pod vrcholem Passa Grosté je snowpark Ursus, vedle něj se po holé stráni kroutí modré a červené tratě, až do údolí sjíždí turistická sjezdovka č. 66. U jejího dojezdu je běžkařský okruh.

Do míst pod sousedním Monte Spinale (2101 m) přejedete lanovkou Boch Express. Z vrcholu vede vyhlášená, téměř 2,5 km dlouhá černá č. 70 Direttissima. Většinu dne ji halí stín, a tak zůstává až do odpoledne ve výborném stavu. Jedovatý hank ve spodní části trati může leckoho odradit, ale právě proto je tu třísedačka Spinale 2, která obsluhuje horní polovinu sjezdovky: můžete si tak zajezdit jen na té příjemnější části.

Alternativou je pak spíše okružní, 3,5 km dlouhá červená č. 73 Diretta s jednou černou „zkratkou“. Pro klidnější sjezd do údolí zamiřte na modré trasy č. 76 nebo č. 78.

Pět jezer

Naproti Monte Spinale je vrchol Cinque Laghi s horní stanicí lanovky ve výšce 2059 m. Název v překladu znamená Pět jezer a odkazuje na vodní plochy, které však oceníte spíš při letní túře.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Psí spřežení

Právě zde je nejznámější místní trať: černá č. 91 Canalone Miramonti. Na ní se tradičně před Vánoci jezdí „večerní“ závod Světového poháru ve slalomu. Každý čtvrtek bývá osvětlená pro noční lyžování. Sjezdovka je velmi ostrá, avšak široká a bez jakýchkoli terénních nerovností. Společně s Direttissimou, kterou odsud vidíte přímo na protějším svahu, jsou nejprudší v celém areálu.

Pohodovější jízdu si užijete na členité červené č. 88, další téměř 2,5 km dlouhé trati, nebo modré dálnici č. 85. Ve spodní části se rozdvojuje, pokud zahnete doleva, přijedete ke spodní stanici lanovky na poslední ze čtveřice místních vrcholů – Pradalago (2101 m). Po jeho jižním svahu vede černá č. 57 Amazzonia, dvojice sympatických červených a široširé „letiště“ č. 50.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Skialpinisté před výstupem.

To je ideální pro začátečníky, občas se ale musíte proplétat skrz „hada“ lyžařské školy. Na průzkum spleti ostatních modrých a červených sjezdovek na Pradalagu si vyhraďte aspoň hodinu. Děti můžete „odložit“ do ledového hradu ve snowparku.

Pinzolo

Když sjedete až ke spodní stanici lanovky Genziana Express, jste na hranici mezi areály Madonna di Campiglio a Marilleva-Folgarida. Dále tedy můžete pokračovat jen se skipasem pro celou oblast.

Doporučujeme prozkoumat tato místa dopoledne, odpoledne se tudy z výletu do Madonny vracejí ti, kdo bydlí v Marillevě či Folgaridě. Na návštěvu Pinzola přejedete spojovací panoramatickou lanovkou z Cinque Laghi, přičemž cestu zpříjemňuje úchvatný výhled na masiv Brenta. Pinzolo je menší a spíše rodinné středisko, kde v porovnání s rozlehlou Madonnou najdete vše na dosah ruky.

Foto: Profimedia.cz

Vrcholy pohoří Dolomiti di Brenta patří na seznam UNESCO.

Z vrcholu Doss del Sabion (2100 m) se do zalesněné kotliny spouštějí celkem tři tratě, které se v nižších polohách dále větví. Celkem je zde 19 sjezdovek, nejznámější černá č. 100 Tulot má převýšení 900 m na délce 2,6 km. Malé děti se zabaví v rodinném parku v Pra Rodontu.

Ani krok pěšky

V Madonně je unikátní fakt, že přímo z města vede půltucet z celkového počtu 72 lanovek. Ať bydlíte kdekoli, jedna z nich je nejspíš poblíž. Propojení je vymyšleno do posledního detailu, obejdete se bez auta a nikde nemusíte udělat krok pěšky.

U dojezdů sjezdovek ke spodní stanici lanovky na protější svah vždy pohodlně sjedete buď po mostě přes silnici, nebo tunelem. Na jediném místě, kde by bylo třeba šlapat kousek do kopce, funguje pojízdný koberec. Na začátku tratí je vždy cedule s označením sjezdovky (např. facita = snadná, direttissima = přímá), číslem a sklonem. K bezchybné infrastruktuře patří také restaurace, které jsou doslova v každém rohu areálu.

Sissi a Franz

V centru Madonny je patrný styl, šarm a historické kořeny, které však dobře ladí s až futuristickými prvky. Vedle luxusních hotelů s názvy jako Romantic Plaza jsou krámečky s čokoládou, cukrárny, kavárny a butiky. Mnohá místa připomínají konec 19. století, kdy se tu setkávala evropská aristokracie. Z náměstí, které nese jméno císařovny Sissi, jsou vidět její nejoblíbenější místa: Monte Spinale, kostel Santa Maria Antica a hotel Des Apels. Salon Hofer zdobí malby Sissi a jejího manžela Franze Josefa, po němž je pojmenovaná pro změnu restaurace.

Foto: Profimedia.cz

Lanovky jsou všude, lyžaři nemusí udělat ani krok navíc.

Stopy panovnického rodu však připomíná především tradiční Habsburský karneval, kde můžete být svědky příjezdu císařského dvora v dobových kostýmech, zatančit si valčík a zúčastnit se dalších akcí evokujících zašlou slávu mocnářství.

Dnes se v městečku setkávají různé světy. Při večerní procházce jsme narazili na rozjařené skupinky studentů, páry středního věku i přespříliš upravené a důkladně nalíčené sedmdesátileté dámy, které korzovaly s nezbytnou cigaretou v koutku úst a navlečené do kožichů v hodnotě zánovního auta.

Slunce, sníh, špagety

Lyžaři a snowboardisté mají na výběr 100 sjezdovek, přičemž 95 % z nich pokrývá systém umělého zasněžování. Vodu na jeho provoz dodává největší umělé jezero v Itálii (v létě slouží ke koupání). Mezi „nelyžařské“ aktivity patří např. bruslení, sáňkařská dráha, sněžná kola, jízda psím spřežením, lezení na zmrzlý vodopád apod.

I tu nejdokonalejší infrastrukturu však zastiňuje něco důležitějšího: přátelští lidé a skvělý servis. Číšník vás už druhý den vítá jako nejlepší kamarády, a když kohokoli požádáte o radu či pomoc, postavil by se na hlavu, jen aby vám vyhověl. Samostatnou kapitolou jsou fantastická italská vína a kuchyně – zapomeňte na rakouská menu, jimž vévodí wiener schnitzel a knödel suppe. Ve městě jsou dvě michelinské restaurace, ale ani nejlevnější špagety na horské chatě nemají chybu.

Tipy na cestu

Madonna di Campiglio je z Prahy vzdálená asi 750 km. Nejrychlejší cesta vede přes Rozvadov, kolem Regensburgu a Mnichova na Kufstein, u Innsbrucku odbočte na Brennerský průsmyk, dále přes Brixen a Bolzano směrem na Trento, ale ještě před ním sjeďte z dálnice A 22 na Adige Mezzocoronu. Pak už jen sledujete ukazatele.

Z Moravy se jede přes Mikulov nebo Znojmo na Linec, Salcburk, Innsbruck a stejnou cestou pak dále.

Dálniční známka stojí 8,90 eura, v Itálii se platí podle ujetých kilometrů. Průjezd Brennerského průsmyku přijde na devět eur jedním směrem.

Lanovky jezdí od 8.30 do 16.30 hod., sezóna zpravidla trvá od konce listopadu do poloviny dubna.

Na večeři zajděte třeba do restaurace Home Stube, zrekonstruované horské stavby z konce 19. století. Její výzdoba odkazuje na historii městečka. Vynikající domácí kuchyni doplňuje pivo z vlastního pivovaru, vína z různých oblastí Trentina a skvostná grapa.

Nenechte si ujít západ (nebo východ) slunce. Vykotlané štíty okolních hor během dne mění barevnou paletu a nejhezčí jsou právě při východu a západu, kdy se zbarví do zvláštního růžového odstínu. Některé dny jezdí lanovka na Monte Spinale už v 6.30 hod., z jeho vrcholu se můžete pokochat prvními paprsky a pak si sjet po panensky nedotčené sjezdovce.

Ceny skipasu: 1/3/6 dní dospělí/junioři/děti od 45/32/23 eur, 118/83/59 eur, 209/146/105 eur (junioři jsou od data narození 30. 11. 2000, děti od 30. 11. 2008).

www stránky

visittrentino.it

campiglio.com

Hlavním rozdílem v porovnání s resorty v severnějších částech Alp je však slunce: podle statistik tu svítí asi 280 dní v roce, a tak je slušná šance, že dobré počasí vyjde zrovna na vaši dovolenou. Na víkendový výlet to je daleko, ale pokud plánujete lyžařský týden, pak Madonna určitě stojí za zvážení.

Reklama

Výběr článků

Načítám