Hlavní obsah

Největší umělecké dílo světa vznikne v arabské poušti. Připomene pyramidu

Spojené arabské emiráty se budou moci pyšnit dalším světovým nej. V tamní poušti totiž vznikne největší umělecké dílo na planetě. Půjde o stavbu podobnou egyptským pyramidám. Její jméno je Mastaba a za návrhem stojí předloni zesnulý umělec Christo a jeho manželka Jeanne-Claude.

Foto: Profimedia.cz

Stavba vznikne asi 160 kilometrů od Abú Zabí (ilustrační foto).

Článek

Umělecké dílo, o němž se hovoří jako o budoucí největší soše světa, vznikne asi 160 kilometrů jižně od Abú Zabí. Stavba ve tvaru lichoběžníku, jež připomíná třeba velkou kostičku stavebnice, bude 150 metrů vysoká, 300 metrů široká a její hloubka bude 225 metrů. Postavená má být ze 410 tisíc barevných barelů, uvádí magazín Time Out.

Manželé stavbu navrhli už před lety, konkrétně po návštěvě Emirátů v roce 1979. A přestože mají na svém kontě řadu děl, Mastaba bude prvním permanentním. Svým tvarem má referovat k tradiční islámské architektuře, ale i k předchozí tvorbě uměleckého páru.

Dílo stále čeká na udělení povolení od vlády, takže se ještě nezačalo stavět. Jakmile však dostane zelenou, mohlo by vzniknout za relativně krátkou dobu, během zhruba tří let. První návštěvníci by se mohli Mastabou pokochat už v roce 2027, což je skoro padesát let poté, co vznikl první návrh.

Zahalovali objekty do látky

Slovo mastaba označuje stavbu z cihel, která se používala ve starověkém Egyptě jako hrobka vládnoucí vrstvy. Z mastab se později vyvinuly právě pyramidy.

Umělecký pár Christo a Jeanne-Claude proslul takzvaným land artem, uměleckým směrem, při němž manželé balili či zahalovali nejrůznější objekty. Známá je třeba instalace na italském jezeře Iseo, v loňském roce se do látky zahalil také pařížský Vítězný oblouk.

Jeanne-Claude zemřela v roce 2009 a její manžel předloni. Mastaba má být finálním společným projektem, který se zrealizuje.

Troufli byste si? Zájemci se mohou v Dubaji vyklonit přes okraj mrakodrapu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám