Hlavní obsah

Nejstarší prales na světě se vrátil původním majitelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá biodiverzita, řeky, vodopády, rokle i písečné pláže na jeho okraji. Deštný prales Daintree v australském Queenslandu je tím vůbec nejstarším na světě, je mu přes 180 milionů let. Nyní se díky přelomové dohodě vrací původním majitelům a správcům, aboridžinskému etniku Kuku Yalanji, které oblast obývá stovky let.

Foto: Profimedia.cz

Prales Daintree je starý přes 180 milionů let.

Článek

Vláda státu Queensland se rozhodla původním obyvatelům Austrálie vrátit do správy kromě lesa i národní parky, jako jsou Cedar Bay, Black Mountain nebo Hope Islands. Dohromady oblast v aboridžinské správě činí 160 tisíc hektarů, upřesňuje server BBC.

„Tato úmluva jim dává právo vlastnit a spravovat jejich zemi, ochraňovat jejich kulturu a sdílet ji s návštěvníky, jelikož se stali lídry v cestovním ruchu,“ okomentovala předání pralesa ministryně životního prostředí Meaghan Scanlonová.

Největší písečný ostrov změnil jméno

Koktejl

Diskuze ohledně vlastnictví trvaly podle místních médií celé čtyři roky. Aboridžinci si přáli, aby měli oblast výhradně ve svojí správě, protože zde žijí po celé generace.

Prales Daintree je od roku 1988 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle organizace je oblast extrémně významná díky bohaté a jedinečné biodiverzitě. Čítá mimo jiné přes tři tisíce druhů rostlin, 107 druhů savců, 368 druhů ptáků či 113 druhů plazů, upřesňuje BBC. Jde také o největší území v Austrálii, kde přetrvává deštný prales.

Oblíbený mezi turisty

Oblast Daintree v sobě nese pozůstatky lesů superkontinentu Gondwana, který zahrnoval území dnešní Jižní Ameriky, Afriky, Austrálie či Antarktidy. Deštný prales proto podle UNESCO zaznamenává historii ekologických a evolučních procesů, které formovaly flóru a faunu celé Austrálie.

Deštný prales, který těsně sousedí s Velkým korálovým útesem, je vyhledávanou turistickou lokalitou. Návštěvníci během prohlídek mohou poznat bohatý ekosystém, a to například při plavbě po řece Daintree, kterou obývají také krokodýli mořští, největší a nejmohutnější plazi světa.

Maorská strana chce přejmenovat Nový Zéland

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám