Hlavní obsah

Nejoblíbenějším zahraničním městem Čechů byl toto léto Řím

Novinky, jky
Praha

Během léta Češi často vyrážejí na toulky po zahraničních metropolích. V letošním roce byl nejčastějším cílem Řím, následovaný Londýnem a Paříží. V Londýně přitom návštěvníci za ubytování ve dvojlůžkovém pokoji zaplatili nejvíce, skoro až neskutečných 5 829 Kč za jednu noc. Vyplývá to aspoň ze statistik hotelového vyhledávače trivago.cz.

Foto: Profimedia.cz

Řím byl pro Čechy letním tahákem číslo jedna.

Článek

Cenově nejdostupnější z uvedených zahraničních destinací byla Budapešť, kde se cena hotelového pokoje pohybovala kolem 2 152 Kč. Draho nevyšel ani nedaleký Berlín, kde Češi platili za ubytování v průměru méně než 2 500 Kč. Naopak Londýn a Benátky stály Čechy v průměru více než 5 000 Kč a draho vyšly i města Paříž a Dubrovník, kde se Češi v průměru nedokázali dostat s cenou ubytování pod 4 000 Kč.

Nejžádanější zahraniční metropole Čechů za červenec a srpen a průměrná cena zaplacená za dvoulůžkový pokoj na noc
1.Řím3209 Kč
2.Londýn5829 Kč
3.Paříž4571 Kč
4.Budapešť2152 Kč
5.Barcelona3708 Kč
6.Benátky5181 Kč
7.Vídeň3120 Kč
8.Berlín2489 Kč
9.Dubrovník4289 Kč
10.Milán3849 Kč

Není tak divu, že značná část českých turistů se rozhodla zůstat v českých luzích a hájích. Nedá se však říci, že by to pro ně znamenalo nějaké dramatické ušetření. Téměř polovina českých turistů, kteří se v období od července do srpna 2014 rozhodli pro dovolenou v tuzemsku, směřovala do Prahy. Za dvoulůžkový pokoj na jednu noc zde zaplatili v průměru 2 572 Kč. Ještě dráže pak vyšly Karlovy Vary, kde v průměru vyšla noc na 3 273 Kč.

V porovnání s ostatními evropskými národy mají Češi podle trivago.cz zájem o relativně delší dovolené trvající v průměru necelých 10 dní. Podobně pak Rusové (12 dní) nebo Norové (10 dní) si dopřávají delší pobyty. Oproti tomu Jihoevropané preferují spíše kratší dovolenou; Španělé v průměru 9 dní, Portugalci pak jen 8 dní.

Krátké přípravy

Pokud máme však o něco delší dovolené, jinak je to už s ochotou platit vyšší sumy za ubytování v porovnání s ostatními zeměmi. Za dvoulůžkový pokoj na noc jsou totiž Češi připraveni utratit v průměru pouze 2 272 Kč, což je jen 54 procent průměrné ceny, kterou jsou za svou dovolenou ochotni zaplatit třeba Norové.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Ubytování na internetu pak vyhledávají Češi s předstihem necelých 80 dní. V rámci porovnávaných zemí vyhledávají dovolenou s největším předstihem Rakušané (121 dní). Nejméně času na přípravu dovolené pak potřebují Řekové (73 dní).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám