Hlavní obsah

Nejnavštěvovanějším městem světa je Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnavštěvovanějším městům světa opět kraluje britská metropole, a to potřetí za čtyři roky. Praha se umístila na 22. příčce, v rámci Evropy je devátá. Vyplývá to ze studie asociace MasterCard, která analyzuje cestovní ruch jednotlivých metropolí z hlediska počtu zahraničních návštěvníků a útraty.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Londýn je podle průzkumu turisticky nejoblíbenějším městem světa.

Článek

První pětici nejnavštěvovanějších světových měst doplňují Bangkok, Paříž, Singapur a Dubaj. Tato velkoměsta těží z růstu zahraniční turistiky díky rozmachu střední třídy, inovacím v oblasti pohodlného cestování a rostoucí potřebě služebních cest. Index naznačuje, že tento vzestup bude pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Noční Bangkok

Studie předpovídá, že letos navštíví Londýn 18,7 miliónu zahraničních návštěvníků. To je o 300 000 více, než kolik jich loni navštívilo Bangkok. Ten se stal nejnavštěvovanějším městem roku 2013.

Metropole jsou centrem dění

Praha podle studie může letos očekávat 4,9 miliónu návštěvníků, což je o 1,1 miliónu více než v roce 2009 a o 400 000 více než loni. V oblíbenosti tak předčila například Berlín, Madrid či Varšavu.

„Letošní žebříček potvrzuje, že světové metropole nadále zůstávají důležitými centry podnikání, kultury a ekonomiky. Očekáváme, že v Praze turisté celkově utratí během jednodenního pobytu až 3,8 miliónu dolarů (76,5 miliónu korun)," uvedl generální ředitel MasterCard pro ČR a Slovensko Miroslav Lukeš.

Na Dálném východě se nachází polovina z deseti nejnavštěvovanějších destinací. Poprvé se mezi ně dostal jihokorejský Soul. Na dvě třetiny zahraničních návštěvníků Londýna letos tvoří lidé z ostatních evropských zemí, což je znakem posilování evropské ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Korejský Soul

Ekvádorská Lima proměnila svůj potenciál nejrychleji rostoucího města roku 2013 ve své letošní prvenství na žebříčku v rámci Latinské Ameriky. Severní Amerika si od vzniku žebříčku vede poměrně vyrovnaně a pro letošek se předpokládá, že nejrychleji z amerických měst poroste Chicago.

Počet zahraničních návštěvníků a jejich zahraniční útrata se pro každé ze 132 měst zařazených na žebříček vypočítávají z veřejně dostupných dat pomocí speciálních algoritmů. Z hlediska cílových měst se zvláštní pozornost věnuje vyloučení vlivu přestupů v městech jako Singapur, Amsterdam či Frankfurt.

Aktuálně nejnavštěvovanější města Evropy
MěstoPočet turistů v miliónech
1. Londýn (Velká Británie)18,7
2. Paříž (Francie)15,6
3. Istanbul (Turecko)11,6
4. Barcelona (Španělsko)7,5
5. Amsterdam (Nizozemsko)7,2
6. Milán (Itálie)6,8
7. Řím (Itálie)6,7
8. Vídeň (Rakousko)6,1
9. Praha (Česká republika)4,9
10. Mnichov (Německo)4,3
zdroj: MasterCard Global Destination Cities Index 2014

Reklama

Výběr článků

Načítám