Hlavní obsah

Nejkrásnější ostrov světa může být i šeredným zklamáním

Novinky, jky

Může se mýlit prestižní časopis Travel & Leisure, který vyhlásil filipínský ostrov Boracay tím nejkrásnějším na světě? Může se mýlit cestovatelský portál Tripadvisor, který označil ostrov Boracay za vítěze mezi svými členy pro rok 2013? A může se mýlit zhruba 1,5 miliónu lidí, kteří Boracay letos navštíví? To řeší americká novinářka Catharine Hammová z LA Times.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na ostrově Boracay

Článek

„Po své loňské návštěvě ostrova, nacházejícího se zhruba 400 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Manila, jsem se rozhodla. Ano, mohou se mýlit. Nebo já,” začala svůj zajímavý komentář pro LA Times Hammová, která dodává, že cílová skupina lidí mířící na tento ostrov nevnímá místní chudobu, poškození životního prostředí, které se na ostrově děje, anebo aspoň přijeli mimo sezónu tajfunů.

Foto: Profimedia.cz

Filipínské pláže lákají stále více turistů.

Hammová spekulovala, že ke spokojenosti lidem možná stačil jen útěk ze smogu a rušné dopravy filipínské metropole. Pláže, včetně té nejznámější bílé, se jí sice líbily, ale vždy jen ráno poté, co byly uklizeny. A někdy ani voda teplá jako vířivka ke spokojenosti nestačí. „Lidé byli úžasní, ale co jsem na místě nenašla, to byl ten kýžený kus ráje, který by mi tuto destinaci vystřelil na vrchol mých oblíbených plážových destinací. Kdyby byl Boracay prvním rande, druhé by se nekonalo,” zkonstatovala Hammová.

Nemilé detaily

Byla to ale asi zejména série drobností a detailů, která novinářku pohoršila. Ať už to byla cesta do hotelu na korbě dodávky, či cedulka v pokoji: „Prostěradla poskvrněná tetováním henna, kokosovým olejem či barvou na vlasy vám budou naúčtována.” Jenže zkušení cestovatelé dobře vědí, že se vám kolikrát může dostat lepšího servisu v rodinném hotýlku nízké kategorie než v luxusním hotelu nějakého ze známých řetězců.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Boracay před bouří.

Hammová se oháněla tím, že časopis Travel & Leisure označil její hotel za čtvrtý nejlepší na světě, avšak ona z něj nikterak nadšená nebyla. Moc si totiž brala k srdci chudé okolí a mnoho žebráků, které ostatní nevnímali. A přesně tyto faktory je nutné zvážit před výběrem dovolené. Ne každý totiž umí zavřít oči před tím, co se děje v bezprostředním okolí místa, kde skládá hlavu ke spánku...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám