Hlavní obsah

Nejdelší a nejkratší lanovky na světě brázdí velehory i velkoměsto

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanovky zpřístupňují často těžko dostupná místa, šetří naše nohy a jsou oblíbenou atrakcí. Nejkratší lanovku na světě najdete v americkém Los Angeles, jezdí zde s přestávkami již od roku 1901. Měří jen 91 metrů. Nejdelší najdete v Arménii u kláštera Tatev. Otevřeli ji teprve nedávno a se svými 5,7 kilometry patří mezi světové unikáty.

Článek
Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Nejdelší lanovka v Arménii

V Arménii otevřeli v horách Tatev začátkem října nejdelší obousměrnou lanovku na světě. Místní doufají, že by mohla pomoct cestovnímu ruchu a přilákat více turistů k jinak nepřístupnému klášteru Tatev.

Lanovka dlouhá 5,7 kilometru vede nad hlubokou a malebnou soutěskou řeky Vorotan. Výstavba lanovky a konstrukce, kterou vytvořila rakousko-švýcarská firma Garaventa Doppelmayer Group, zabrala 11 měsíců. Celkové náklady se vyšplhaly na 13 miliónů eur (338 miliónů korun).

"Když se podíváte zpátky do švýcarských turistických regionů, začínali tehdy stejně. Bylo to před 60 lety, ale všechno pomohlo vytvořit skvělé podmínky pro turisty. Navíc lidé zde získají práci. Myslím, že je to velmi úspěšný příběh," řekl Phillip Binner, koordinátor z firmy Garaventa.

"Nejde jen o lanovku, ale chceme postavit celý komplex budov v rámci turistického programu, jenž by dodal život do Tatevu," řekl premiér Tigran Sargsyan při otevření lanovky.

Pro místní jako sedmý div světa

Místní lidé oslavovali otevření lanovky. "Kabinková lanovka je opravdovým zázrakem pro lidi z Tatevu. Je to osmý div světa," nadšeně popisovala oslavy Bazganush Alexsanyanová, 83. letá stařenka žijícího nedaleko.

Podél kabinkové lanovky byla zrekonstruována 26 kilometrů dlouhá horská cesta z Yerevanu nahoru ke klášteru Tatev. Projekt počítá s dalším rozvojem okolí, infrastruktury kláštera a šesti okolních vesnic.

V roce 2008 vznikl projekt "Znovuzrození Tatevu". Financovaný je z veřejných i soukromých zdrojů a arménské diaspory, aby rozvinul hornatý region okolo téměř opuštěného kláštera Tatev. Klášter je kandidátem na seznam světového dědictví UNESCO. Byl postaven v 9. století a jedním z nejstarších a nejdůležitějších v Arménii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám