Hlavní obsah

Národní park Podyjí láká na lahodné víno i romantické hrady

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PODYJÍ

Představte si cestu slunnou úrodnou nížinou kolem ovocných sadů a vinic – tak to je národní park Podyjí, oblast na samé hranici s Rakouskem. V ráji cyklistů, milovníků vína a historie objevíte i několik hlubokých údolí řek. Nejslavnější zdejší řekou je meandrující Dyje, nad kterou se vypíná několik mohutných hradů.

Článek

Překrásná příroda nabízí pohodlné výlety i náročné túry pěšky, na koni nebo na kole. V letních měsících přitahuje turisty k osvěžení Vranovská přehrada. Milovníci vína se mohou vydat na jedinečné putování proslulými vinicemi a malebnými vinnými sklepy. Zážitky korunuje každoroční Znojemské historické vinobraní.

Šobes - jedna z nejstarších a patrně nejlepších vinic evropských vinařských polohfoto: Právo/Milan Vojtek

Zmíníme-li historické město Znojmo, nesmíme opomenout procházku jeho renesančním centrem. V hradním areálu stojí románská rotunda s unikátními nástěnnými malbami.

Kraj vinařství

Vaši pozornost si rozhodně zaslouží i spletitý labyrint znojemského podzemí a Loucký klášter s unikátní románsko-gotickou kryptou a muzeem vinařství a bednářství. Malovaný sklep v Šatově je pozoruhodný výzdobou a unikátními barevnými plastickými reliéfy.

Krásná příroda u Dyje foto: Karel Zábrodský

Kolem vede naučná stezka, která je součástí vinařského turistického programu s ochutnávkou vín znojemské vinařské podoblasti. Stará vinice na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje se jmenuje Šobes. Odborníci řadí tyto viniční tratě mezi deset nejkvalitnějších evropských vinařských poloh.

I turisté mohou v letních měsících ochutnat zdejší vína přímo na vinici. Největší vinný sklep svého druhu na světě, vybudovaný jezuity v polovině 18. století ve tvaru kříže, je v Příměticích, říká se mu Křížový sklep.

Působivé výhledy z hradních věží

Nejrozsáhlejší sbírku vycpaných psů na světě můžete vidět při návštěvě novogotického hradu Bítov, který leží nad Vranovskou přehradou stejně jako novogotický hrad Cornštejn. Královské pevnosti v linii hradů sloužily původně jako ochrana jižních hranic českého státu. Z věží a teras si můžete vychutnat působivé výhledy do okolí.

Národní park Podyjífoto: www.czechtourism.com

Milovníkům romantiky jistě učaruje zřícenina gotického Nového Hrádku. Z vyhlídkových ochozů je atraktivní vyhlídka na členité moravsko-rakouské Podyjí.

„O léčivém pramenu v Hlubokých Mašůvkách se ví již od roku 1620. Jedna legenda vypráví, že chromý člověk putoval o berlích ze Znojma do chrámu k Panně Marii, aby si vyprosil zdraví. V Mašůvkách se skutečně uzdravil, a tak tam berle zanechal. Na památku uzdravení dal potom vystavět kapličky na všech místech, kde cestou odpočíval,“ vypráví o svém oblíbeném místě Veronika Váňová z agentury Czech Tourism.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám