Hlavní obsah

Na zatmění slunce do hvězdárny a planetária

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mimořádný program připravila pro své návštěvníky Hvězdárna a planetárium Praha na pátek 1. srpna, kdy bude možné z Česka pozorovat částečné zatmění Slunce. Projekci, při které Měsíc postupně zakryje čtvrtinu slunečního disku, budou moci příchozí pozorovat ve foyeru planetária. Na Slunce je samozřejmě možné přímo pohlédnout ochrannými brýlemi nebo přes tmavé sklo.

Článek

V Praze začne zatmění v 10:50, maximální fáze bude v 11:40 a skončí ve 12:31 středoevropského letního času, tedy toho času, který má každý na svých hodinkách.

Planetárium, které každý snadno najde na okraji Stromovky v Královské oboře 233, bude mít otevřeno mimořádně již od 09:30 do 16:00. Astronomové jsou připraveni i na případné rozmary počasí a mají v záloze projekci archivních materiálů, které zachycují tento jev v dřívějších letech.

Hvězdárna připravila několik pořadů

Kromě toho přichystali mimořádné pořady pro děti i pro dospělé. Těm nejmenším nabízejí pohádky Král Chufu a sluneční loď od 10:00 a velmi oblíbený letní příběh Anička a Nebešťánek od 15:00.

Všechny věkové kategorie jistě zaujme pořad Slunce a stíny, který bude následovat krátce po skončení úkazu ve 12:45. Je to příběh o Zemi nejbližší hvězdě - Slunci, jeho záření, optických úkazech v ovzduší a samozřejmě o zatmění.

Kromě toho bude otevřena stálá expozice s interaktivními exponáty s pořadem Procházka noční oblohou a tematická výstava Padající hvězdy aneb kosmické smetí přírodního i umělého původu. Přátelé noční oblohy ji jistě ocení, protože už nastalo období, kdy je možné za letních nocí pozorovat meteory Perseidy či padající hvězdy.

Štefánikova hvězdárna na Petříně.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Pražané a návštěvníci hlavního města mohou k pozorování zatmění využít také Štefánikovu hvězdárnu na pražském Petříně, která bude mít v pátek otevřeno od 10:00 do 14:00, a od stanice metra Ládví snadno dostupnou hvězdárnu v Ďáblicích, která je bude očekávat mezi 10:30 a 13:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám