Hlavní obsah

Na ponurém velšském ostrůvku žijí pouze dva lidé. A tisíce ptáků

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velšský ostrůvek Stokholm toho na první pohled kromě holých skal a malebného majáku moc nenabízí. I přesto se ale na místo správce tohoto ostrova hlásily stovky lidí. Vítězný britský pár teď bude mít pouze jednu práci – počítat tamní kolonie mořských ptáků.

Foto: Profimedia.cz

Jedinou stavbou na ostrově Stokholm je bílý maják.

Článek

Ostrov Stokholm se nachází asi čtyři kilometry od hrabství Pembrokeshire. Jak už napovídá jeho jméno, pojmenovali ho Vikingové při jedné ze svých loupežných výprav. Během své historie vystřídal několik majitelů, přičemž od roku 2005 je vlastněn velšským Fondem pro divokou přírodu.

Ten hledal pro ostrov správce, kteří by se věnovali především mapování místní populace mořských ptáků. Ostrůvek je dlouhý ani ne dva kilometry a vycházkovou chůzí ho lze obejít zhruba za hodinku a půl, navíc na něm nepanuje zrovna přívětivé počasí. Zájemců však bylo víc než dost.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zástupci fondu si nakonec vybrali mladý britský pár, který už má s životem na osamocených ostrovech zkušenosti. Giselle Eaglová a její přítel Richard Brown se na ostrov těší a přirovnávají ho k ráji, procházka růžovým sadem to ale nebude. Elektřinu totiž budou moct využívat pouze nárazově, stejně tak nepravidelné bude i spojení s pevninou.

Dvojice, jež se ochraně přírody věnuje už velmi dlouho, nemá problém ani s křikem, který ptáci vydávají. „Nevadí nám, že budeme v noci obklopeni hlučnými buřňáky nebo papuchalky. Na Stokholm se těšíme, ekologie a obzvlášť mořští ptáci jsou naší velkou zálibou,“ uvedla pro MailOnline 27letá Giselle Eaglová.

Foto: Profimedia.cz

Společnost budou mladému páru dělat například papuchalkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám