Hlavní obsah

Na největší jeskynní hrad světa to Češi nemají vůbec daleko

Jde o jednu z nejunikátnějších světových památek. Predjamský hrad je totiž vystavěn u vstupu do jeskynního komplexu a díky tomu je v Guinnessově knize rekordů veden jako největší jeskynní hrad na planetě. A Češi to nemají nikterak daleko. Okouzlující památka se totiž nachází v jižní části Slovinska, necelou hodinku od Lublaně.

Foto: Profimedia.cz

První zmínka o hradu je z roku 1274.

Článek

Jméno Predjamského hradu odkazuje na jeho jedinečnou polohu. Jama znamená jeskyně a místní komplex je druhým nejrozsáhlejším ve Slovinsku. Prozkoumáno z něj navíc bylo jen několik málo kilometrů.

První zmínka o hradu pochází z roku 1274 a jeho unikátní poloha mu zajistila takřka nedobytnost. Přesto ho v 15. století dobyl loupežný rytíř Erasmus Jamský. Hrad se mu dařilo při následném obléhání nařízeném císařem Fridrichem III. Habsburským udržet po celý rok. Pomohl mu v tom systém tajných tunelů ve skále, kterými do hradu přinášel zásoby.

Nakonec však Erasma zradil sluha, uvádí server CNN. Rytíř našel svou smrt na toaletě, kterou vojsko odpálilo dělovou koulí. Bizarní skon údajně inspiroval autora knižní předlohy seriálu Hra o trůny George R. R. Martina, který jednu ze svých postav nechal rovněž zahynout na toaletě. Spisovatel Predjamský hrad totiž navštívil.

Teplo bylo jen v ložnici

Hrad měl sice díky svému umístění velmi strategickou polohu – prakticky ho lze spatřit, až když návštěvník dorazí pod něj – ale jinak byl kvůli chladu a vlhkosti takřka neobyvatelný. Krbem disponovala pouze ložnice, nejpohodlnější ze zdejších místností.

Jeskyně za hradem není přístupná na klasické turistické prohlídky, lze ji však během léta prozkoumat se specializovaným vybavením i průvodcem. V zimě komplex obývají netopýři, a z toho důvodu pro návštěvníky uzavřený.

Predjamský hrad se nachází v blízkosti města Postojna, u nějž leží slavné Postojnské jeskyně. I ty jsou dalším významným turistickým tahákem Slovinska. Návštěvu obou míst lze spojit v rámci jedné vstupenky, která vyjde na 37,40 eura, v přepočtu na zhruba 900 korun.

Zapomeňte na Bled. Pět míst, která ve Slovinsku nesmíte minout

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám