Hlavní obsah

Na Kypru trvá léto sedm měsíců

Právo, Bohuslav Borovička

Pokud vám bude někdo tvrdit, že na Kypru můžete dopoledne lyžovat a odpoledne se o pár desítek kilometrů dál koupat v teplém moři, tak to berte s rezervou. Když vám ale někdo řekne, že Kypr leží jižněji než africké Tunisko, na mapě se snadno přesvědčíte, že je to pravda.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Petra Tou Romiou, místo, kde se pravděpodobně zrodila Venuše, bohyně lásky.

Článek

Z nějakého důvodu však mnoha lidem zní Tunisko „tepleji“ než Kypr. Ještě prostě u nás nenastal čas, abychom Kypr vnímali jako celoroční turistický cíl, přestože ostrov na to má.

Znovu objevené pláže na jihu

Pokud někdo v zahraničí věděl počátkem 70. let něco o Kypru, tak zpravidla kromě Nikósie znal ještě Famagustu a Kyrenii na severu, tehdy nejpopulárnější turistická letoviska na ostrově. Právě tam byly ty nejhezčí písečné pláže, spousta historických a architektonických památek.

Když v červnu 1974 vpadla turecká armáda na Kypr, aby prý zabránila jeho připojení k Řecku, zmizela obě města, spolu s 37 procenty kyperského území, z turistických map. Kypr však zůstal a nemínil se vzdát svého postavení turistické mocnosti Středomoří.

Letovisko Famagusta na znovuzrození zatím čeká.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Za pár let se v katalozích cestovních kanceláří objevila do té doby zcela neznámá letoviska – Ayia Napa a Protaras. Místa, která se do té doby dala najít jen na nejpodrobnějších mapách. Trvalo dlouho, než se tam lidé naučili jezdit, než pochopili, že je to vlastně stejné pobřeží jako ve Famagustě, jen z druhé strany „zelené linie“, která od roku 1974 ostrov rozděluje.

Kilometry dlouhé písečné pláže

Protaras bývá označován za místo pro klidnější dovolenou, jeho písečné pláže jsou dlouhé přes pět kilometrů. Celkem je v obou prázdninových střediscích na dvacet tisíc lůžek. Pár kilometrů od pobřeží je kopcovitá oblast, kterou místní nazývají Beverly Hills podle exkluzívní čtvrti v americkém Holywoodu.

Limassol a Larnaka

Kromě západokyperského Pafosu a obou letovisek na východě patří k těm hodně známým ještě Limassol a Larnaka. Rekreanti tam, byť v menším počtu, přijížděli i před rokem 1974, ale byly to spíše zastávky nebo výchozí místa pro poznávací zájezdy.

Kromě odpočinku u moře si na kyperských plážích můžete užít i sportovních aktivit.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Z Limassolu je totiž nejsnadnější přístup do pohoří Troodos a z Larnaky je to blízko např. do Stavrovouni, nejstaršího z kyperských klášterů.

Mezinárodní letiště dnes funguje i v Pafosu, metropoli západního Kypru. Tam sice nejsou kilometry zlatých pláží, pobřeží je spíše skalnaté, s nevelkými zátokami, ale chcete-li mít pocit, že jste opravdu na Kypru, pak Pafos je tím pravým místem.

Z vinné révy, jíž se v kraji dosud výborně daří, začali johanité vyrábět sladké dezertní víno, které pojmenovali podle velení svého řádu a rytířského sídla – Commandaria. Tak se ve 12. stol. zrodilo údajně první značkové víno na světě.

Někdejší Commandaria, nesmrtelná díky vínu.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Z někdejší commandarie, rozlehlé středověké pevnosti, se v Kolossi zachovala pouze část, jíž dominuje hranolová věž s mostem přes hradní příkop. Z nejvyššího ochozu věže je hezký výhled po kraji.

Rady na cestu
Nejlépe je na Kypru buď na počátku letní sezóny, nebo na jejím konci. Počasí i ceny jsou příznivější a není takový nával jako v červenci a v srpnu.
Domluvíte se anglicky.
Kypr je členem EU, nepotřebujeme víza a platným dokladem ke vstupu je jak cestovní pas, tak občanský průkaz s elektronicky čitelnou zónou. Kypr zakazuje dovoz masných a mléčných výrobků, rostlin a kontroluje dovoz domácích zvířat.
Oficiální kyperskou měnou je euro. Časový posun je plus jedna hodina.
Kypr nepatří mezi levné země, běžné ceny – restaurace, obchody s potravinami apod. – jsou zhruba o dvacet a více procent vyšší než u nás.
Pohyb lidí přes tzv. zelenou linii, která odděluje Kypr od jeho Tureckem okupovaného území, je možný. Potřebujete cestovní doklad a splnění jednoduchých formalit. Najmete-li si v „turecké“ části Nikósie taxík, stihnete za den objet všechna místa, která stojí v oné oblasti za vidění.

Reklama

Související témata:

Související články

Istanbul pro zvídavé - zde se neodpočívá

Turecká metropole je plná památek, muzeí, bazarů i zábavy. Modrá mešita není modrá, ale říkat jí šedomodrá by neznělo tak atraktivně a Sultanahmet...

Vyzkoušejte turecké lázně

Ležím na horké mramorové desce a několika pětibokými otvory v kupoli stropu se snažím zahlédnout hvězdy na večerním nebi. Z rohů nevelké místnosti se ozývá...

Lesbos je místem klidu a pohody

Žádné megadiskotéky ani rozlehlé hotelové komplexy na řeckém ostrově Lesbos návštěvník nenajde. Zahraniční turisté na ostrov začali přijíždět poměrně nedávno,...

Výběr článků

Načítám