Hlavní obsah

Mount Everest se kvůli zemětřesení mohl zmenšit. Vědci ho přeměří

Novinky, mšv

Vědci si chtějí vzít na mušku nejvyšší horu světa. Podle nich se totiž mohl Mount Everest o něco zmenšit při silném zemětřesení, které postihlo v roce 2015 Nepál. Satelitní data tuto domněnku potvrzují, a tak se možná v budoucnu ani nebude ve školách učit, že Everest měří krásně zapamatovatelných 8848 metrů. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Měří Mount Everest stále 8848 metrů?

Článek

Přeměření hory si vezme na starost tým nejlepších indických výzkumníků, aby definitivně potvrdil či vyvrátil, zda nějaké centimetry ubyly.

„Od zemětřesení uběhly už dva roky a vědeckou komunitou stále rezonuje otázka, zda to mělo vliv na výšku Everestu. Chceme tyto debaty konečně ukončit,“ řekl Swarna Subba Rao, vedoucí expedice, která vyrazí za dva měsíce.

Měření by mělo zabrat něco přes měsíc, nejprve musí proběhnout přípravy a pozorování a zhruba dva týdny bude trvat, než budou získaná data oficiálně potvrzena. Jiná expedice vyrazí také koncem zimy, aby se sebrané informace mohly porovnat.

Zemětřesení v Nepálu bylo největší přírodní katastrofou, která se v zemi za posledních 80 let odehrála. Zahynulo při něm přes 8000 lidí a zničeno bylo zhruba 600 000 budov, kromě jiného i spousta náboženských památek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám