Hlavní obsah

Lyžaři mohou v Česku poprvé vyrazit na svah

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Příznivci zimních sportů mohou v neděli vytáhnout lyže a vyrazit na Černou horu. Vlekaři z Janských Lázní stihli během tohoto týdne technicky zasněžit třistametrovou sjezdovku Anděl a mírný svah Sport II. Na Božím Daru se lyžuje už od soboty.

Příprava na start lyžařské sezóny na Černé hořeVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Deset až 25 centimetrů sněhu zahalilo svahy Ski areálu Novako v centru Božího Daru na Karlovarsku. V sobotu dopoledne se tam spustil vlek, který přilákal první desítky lyžařů a sáňkařů. V provozu bude i v neděli. „Není ještě zahájená sezona. Lidí je tu zatím málo, nic si ještě neplánovali," řekla Svatava Nováková z Novaka.

SkiResort Černá hora – Pec téměř se 40 kilometry sjezdových tratí startuje tento víkend lyžařskou sezónu. Dvojici letos připravených sjezdovek nyní pokrývá minimálně dvaceticentimetrová vrstva technického sněhu. Podmínky přitom ještě začátkem týdne příliš optimismu neslibovaly.

Kanonádu sněžných děl započatou minulý týden v noci ze soboty na neděli museli janskolázeňští vlekaři kvůli teplotám stoupajícím k devíti stupňům Celsia v pondělí přerušit.

„Pokles teplot dovolil ve středu a ve čtvrtek zasněžovat po celých čtyřiadvacet hodin. Díky tomu se podařilo vyrobit dostatečné množství technického sněhu. Postupně se snažíme zasněžit další sjezdovky v propojených areálech v Janských Lázních a v Peci pod Sněžkou,“ přiblížila mluvčí společnosti SkiResort Zina Plchová.

Připravuje se i Špindlerův Mlýn

Lyžovat se bude v neděli na 1299 metrů vysokém vrcholu Černé hory zdarma. „Lyžaři zaplatí maximálně 180 korun za zpáteční jízdenku kabinovou lanovkou Černohorský expres,“ upřesnila s tím, že sjezdovky zůstanou otevřené v dalších dnech za třísetkorunový celodenní skipas pro dospělého.

Děla běží naplno také ve Špindlerově Mlýně, kde plánují oficiálně odstartovat sezónu 12. prosince tradičním Ski openingem. „Děláme všechno pro to, aby se mohlo ve Špindlerově Mlýně lyžovat už příští víkend,“ předjímá René Hroneš ze špindlerovského skiareálu.

„Celé noci běží sněhová děla na Medvědíně a Horních Mísečkách. Na Hromovce a v části Svatého Petra jsme premiérově naplno spustili nový systém zasněžovacích sprch, který umožní zprovoznit sjezdovky v nesrovnatelně kratším čase,“ doplnil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek.

Na příští sobotu a neděli plánují start sezóny také na Klínovci, který je s nadmořskou výškou 1244 metrů o více než 200 metrů výše než svahy božídarského skiareálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám