Hlavní obsah

Kávu, nebo raději dům? V sicilském městečku vás mohou vyjít cenově nastejno

Novinky, Veronika Kulhavá

Na italském ostrově Sicílie se na začátku letošního roku objevil nový program na záchranu opuštěných vesnic a menších měst. Vedení měst se uchýlilo k razantnímu kroku a draží opuštěné domy za rekordně nízké částky – vyvolávací cena většiny budov začíná na jednom euru. Tento trend se na ostrově rychle rozšířil. Nově se do programu zapojilo i známé město Salemi.

Foto: Profimedia.cz

Sicilské městečko Salemi.

Článek

Mnoho sicilských vesnic se stále potýká s problémem nízkého počtu obyvatel a velkého množství opuštěných budov. Jako první se tuto situaci rozhodlo změnit vedení města Sambuca.

V lednu tohoto roku začala radnice na internetu dražit vybydlené domy a zájem byl překvapivě obrovský. Všechny nemovitosti začínaly na částce jedno euro a nejdražší z nich se nakonec vydražila za 1000 eur, tedy zhruba 26 000 Kč.

Nový život pro město duchů

Malebné městečko Salemi na jihozápadě Sicílie se snaží stejně jako mnoho dalších italských měst zvrátit trend vylidňování. Salemi zaznamenalo výrazné snížení populace po roce 1968, kdy oblast zasáhlo silné zemětřesení. Po této ničivé události město opustilo více než čtyři tisíce lidí a v průběhu dalších let obyvatel ubylo ještě více.

Radnice chce vdechnout Salemi nový život, a proto se rozhodla pro levný prodej nemovitostí, který pomohl městům, jako jsou Mussomeli, Cinquefrondi nebo již zmiňovaná Sambuca, kde s nápadem přišli. Spuštění prodeje předcházelo mnoho úprav, město se snaží vytvořit ideální podmínky pro nové i stávající obyvatele.

Foto: Profimedia.cz

Salemi hledá nové obyvatele.

„Před spuštěním programu jsme nejprve museli obnovit staré části Salemi, kde se domy nacházejí, modernizovat infrastrukturu a ostatní služby, jako jsou elektrické sítě a kanalizační potrubí. Nyní je město připraveno na další krok,“ uvedl starosta Domenico Venuti.

Vyplatí se koupě opuštěných domů?

Nemovitosti nabízené za tak směšné částky lákají mnoho kupců. Málokdo však ví, že při koupi musí všichni kupující zaplatit zálohu tři tisíce eur, která bude vrácena jen za podmínky, že nový vlastník stihne dokončit rekonstrukci objektu do tří let od získání domu.

Zájemci mají přístup k fotografiím nabízených nemovitostí a mapám s vyznačenou polohou daných objektů. Nejatraktivnější domy se nacházejí na ulici Belvedere, odkud je krásný výhled do údolí. Salemi se nachází poblíž letiště Trapani a nedaleko krásných pláží.

Skvělý vzduch

Město leží v nadmořské výšce okolo 450 metrů nad mořem, díky čemuž je zde příjemná teplota a čerstvý vzduch bohatý na kyslík. K tomu se váže i název samotného města, který v překladu znamená „zdravý a bezpečný“.

Vidina levných nemovitostí a krásného italského venkova uchvátila mnoho lidí, je však otázka, zda budou noví obyvatelé pro město přínosem a naplní se očekávání městské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám