Hlavní obsah

Karni Mata: Chrám, kde se lidé klaní krysám

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krysa — pro většinu lidí tvor, který je synonymem špíny a vyvolává hrůzu či odpor. Jsou ovšem i místa, kde tato zvířata uctívají. Například v indickém chrámu Karni Mata, kterému se pro jeho obyvatele přezdívá krysí chrám.

Foto: Profimedia.cz

Indický chrám Karni Mata obývají krysy.

Článek

Hinduistická svatyně se nachází v největším státě Indie v Rádžasthánu. Spousta obyvatel do ní přichází, aby mohli krysy, kterým se říká kabbas, uctít a vysloužit si jejich respekt. Hlodavců žije v chrámu zhruba 20 000.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Karni Mata

Legenda říká, že kdysi žila žena jménem Karni Mata, která byla inkarnací bohyně Durgy. Její syn se jednou utopil v jezírku, když se z něj pokoušel napít. Karni Mata prosila boha smrti Jamu, aby jí dítě vrátil. A to se i stalo. Jenže nebyli by to bozi, kdyby v tom nebyl nějaký háček. A tak se veškeré mužské potomstvo Karni Maty od té doby inkarnuje do krys.

Foto: Profimedia.cz

Exteriér chrámu

Odlišná verze tvrdí, že z bitvy jednou prchalo 20 000 dezertérů, což byl čin, který se trestal smrtí. Karni Mata ovšem ušetřila životy všech mužů, proměnila je v krysy a nabídla jim chrám jako nový domov. Na oplátku jí musejí už navždy sloužit

Foto: Profimedia.cz

Do chrámu Karni Mata chodí místní uctívat krysy.

Krysí chrám nepřitahuje jen Indy, ale samozřejmě i zvídavé turisty z celého světa, kteří ho ovšem nenavštěvují z náboženských důvodů.

Současnou podobu získal svatostánek až začátkem 20. století, má bohatou výzdobu a vstupní dveře jsou ze stříbra.

Reklama

Výběr článků

Načítám