Hlavní obsah

Kam za exotikou? Thajsko nebo Kuba

Právo, Bohuslav Borovička

Thajsko i Kuba jsou zhruba stejně od nás vzdálené země, oblíbené cíle těch, kteří se rozhodnou okusit dovolenou v exotice. Mnozí si kladou otázku, která z obou zemí je lepší, zajímavější, kam a proč vyrazit na první zkušenou. Jak to tedy je, odhlédneme-li od skutečnosti, že jedna ze zemí je konstituční monarchií a druhá republikou s vládou jedné politické strany?

Foto: Profimedia.cz

Moře je tam teplé a čisté a ani v možnostech potápění, ať se šnorchlem, nebo s automatikou, si obě země příliš nezadají.

Článek

V Thajsku jako na Kubě je vrcholná sezóna v době, kdy je u nás zima. Na Kubě to platí obecně, od října do konce dubna je méně horko než po zbytek roku, prší od konce července do konce září a tehdy také přicházejí hurikány.

Ve středním severním Thajsku prší od května do října. Prší sice každý den a vydatně, ale jen krátce. V Andamanském moři např. na ostrovech Phi Phi a Phuket je to stejné, ale když zrovna neprší, bývá zataženo. V Siamském zálivu, např. na ostrově Samui, jsou deště od listopadu do poloviny ledna.

Co je k vidění

V Thajsku jsou k vidění opravdové deštné pralesy, celá společnost je prosycená buddhismem s jeho chrámy a mnichy v šafránových rouchách, jsou zde cvičení sloni a krokodýlí cirkus i místa, kde se natáčely kultovní filmy. Nakupuje se tu zlato a drahé kameny, levné značkové oblečení a kožené výrobky.

Předkoloniální dějiny Španělé na Kubě prakticky vymazali. K vidění jsou proto hlavně památky vztahující se k evropské kultuře a civilizaci. Na nákupy, kromě doutníků a rumu, není ani pomyšlení. Intenzívní zemědělství, zejména pěstování třtiny, neponechalo mnoho ani z původní přírody.

:. Pláž Lamai patří k nejrozlehlejším na thajském ostrově Samui. foto: Právo/Bohuslav Borovička

Služby

Stejně jako např. v Dominikánské republice je většina hotelových komplexů na Kubě oddělena od normálního života v zemi. Mimo jiné i tím, že služby v nich jsou all inclusive, tj. veškeré jídlo a pití, případně i další služby jsou v ceně zájezdu.

V Thajsku si na all inclusive nepotrpí. Všude, kde jsou turisté, jsou i spousty hospod a restaurací všech kategorií, takže nejlepší je zájezd se snídaní a individuálním stravováním pokaždé jinde.

Po celém Thajsku je, na rozdíl od Kuby, velmi husté a spolehlivé dopravní spojení a další služby pro individuální a nezávislé turisty. Na Kubě se tento druh cestování moc nepodporuje.

Jazyk

Pokud už se pro individuální cestu rozhodnete (ale koneckonců i s cestovkou), je na Kubě obrovskou předností jazyk. Pokud umíte španělsky, což je u nás častější než znalost thajštiny, dostanete se mnohem blíž k lidem, můžete si promluvit s každým, kdo vám přijde do cesty, tudíž máte blíž i k poznání země jako takové. V Thajsku je to prakticky výhradně zprostředkované někým jiným, nebo přes angličtinu poměrně kostrbaté.

To ostatní

Služby v hotelových komplexech a v turistických zařízeních jsou v obou zemích velice dobré. Moře je tam teplé a čisté a ani v možnostech potápění, ať se šnorchlem, nebo s automatikou, si obě země příliš nezadají.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte přípravu na exotickou dovolenou

Cesta za uskutečněním snu se může proměnit v peklo. Stačí k tomu jen málo. Nenechat se pro jednotlivé oblasti světa naočkovat a nevzít s sebou repelenty. Jedno...

Za exotikou létají Češi často z Německa

Do Thajska či Dominikánské republiky jezdí Češi často s německými cestovními kancelářemi. Exotika zakoupená u zahraničních cestovek totiž vyjde mnohem levněji....

Výběr článků

Načítám