Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do mikulášského parního vlaku nebo do pekla na hrad

Hradní a zámecká sklepení tento víkend osídlí čerti. Stejně tak ale na hradech a zámcích potkáte hodné anděly a Mikuláše. Svézt se můžete speciálním mikulášským parním vlakem na Valašský jarmek. Do svých areálů zvou také zoologické zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Parní vlak zamíří na Valašský jarmek. Ilustrační foto

Článek
Praha

Do zoo za korunu

Zoo Praha se v srpnu umístila v žebříčku nejoblíbenějších zoologických zahrad světa na sedmém místě. Proto zve každého sedmého dne v měsíci děti mladší 15 let do svého areálu za jednu korunu. Poslední příležitost využít této nabídky na prohlídku trojského areálu máte v neděli. Více se dočtete zde.

Výstava obrázků Ivy Hüttnerové

Výstava olejů a grafických listů malířky a herečky Ivy Hüttnerové z posledních let je otevřena do konce roku v Galerii v přízemí Novoměstské radnice. Přijďte o víkendu od 10:00 do 18:00. Více se dozvíte zde.

Vánoce v Botanické zahradě

Výstavu Vánoce aneb Vánoce v kuchyni našich babiček si v areálu Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy prohlédnete do 2. ledna. Uvidíte vánoční stromky s tradičními ozdobami, formami na bábovky, formičky na cukroví či perníky. Mezi 10:00 a 16:00 uvidíte také vánoční pečivo. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Vánoční program na hradě Červený Újezd

Přijeďte si v sobotu ozdobit vánoční strom a užít si speciální prohlídky s Mikulášem. Děti se při nich rozdělí do dvou družstev na anděly a čerty. Program bude připravený mezi 11:00 a 17:00. Více naleznete zde.

Muzejní řemeslný jarmark v Mělníce

Regionální muzeum připravuje na sobotu další ročník Předvánočního řemeslnického jarmarku. Pět desítek řemeslníků přiveze vánoční zboží a spoustu dobrot. Na náměstí Míru nebudou chybět interaktivní dílničky. Prohlédnete si výstavu Vánoce v přírodě. Přijďte od 9:00 do 17:00. Veškeré informace se dozvíte zde.

Barborky na Hrádku v Kutné Hoře

Tradiční adventní trhy proběhnou o víkendu. Po oba dny bude připravený adventní jarmark, zvykoslovná dílna, vystoupení a ukázky řemesel. V sobotu si děti užijí průvod Barborek a Ambrožů na Hrádek, Mikulášskou nadílku a rozsvěcení vánočního stromu. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Mikulášská nadílka na zámku Valtice

V sobotu potěší děti od 13:00 do 18:00 program dne otevřených dveří Centra volného času. Dospělí ocení pravou moravskou zabíjačkou a košt archivních vín. Proběhnou mimořádné prohlídky zámeckých interiérů i koncerty. Více čtěte zde.

Advent ve Znojmě

Příjemnou atmosféru znojemského adventu můžete načerpat především na Horním náměstí. V pátek bude na náměstí připraveno tvořivé nebe s anděly, peklo s čertovskou cháskou i Ježíškova pošta. V sobotu dopoledne ve spodním sále Znojemské Besedy proběhne Jájina dílnička. Mezi Horním a Masarykovým náměstím o víkendu od 15:00 do 17:00 pojede vánoční vláček. Více zde.

Jihočeský kraj

Mikulášská akce ve Stájích Štětice

Přijeďte v sobotu s koníky přivítat adventní svátky na Písecko. Na vyjížďku na koních (ve skupinách dle zkušeností) vyrazíte ve 13:00. Po návratu bude zajištěno občerstvení a zábavný program pro děti. S Mikulášem a jeho družinou si děti zazpívají koledy. Více se dozvíte zde.

Mikulášská jízda v Jindřichově Hradci

Jízdy parním vlakem se uskuteční o víkendu. Vagóny z první poloviny 20. století poveze parní lokomotiva zvaná Polka a procházet je budou čert a Mikuláš. V sobotu se vydáte v 10:50 do Nové Bystřice, v neděli v 9:55 do Černovic u Tábora. Více zde.

Čerti a Mikuláš na Stezce korunami stromů

Stezka v Lipně nad Vltavou je otevřena po celý rok. V sobotu zde děti navíc potkají čerta, Mikuláše a anděla. Zábavný program bude probíhat od 11:00 do 14:00. Na Stezku se můžete vydat pěšky nebo Stezkabusem. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Čerti a čertice ze starohradských pohádek

O víkendu bude bohatý program na hradě a zámku Staré Hrady na Jičínsku. Čertíci a čertice pro vás mezi 10:00 a 17:00 připravili spoustu soutěží, čtení z Velké knihy a Čertovskou kovárnu. Můžete navštívit i starohradské peklo v prohlídkovém okruhu Zámecké pohádkové sklepení. Vše se dozvíte zde.

Vánoce na zámku Karlova Koruna

Přijďte v neděli od 10:00 do 17:00 na zámek, kde se konají tradiční adventní trhy. Projdete si vánočně vyzdobené zámecké komnaty, pošlete dopis Ježíškovi, zakoupíte vánoční výzdobu a poznáte vánoční zvyky ve světě. Ve Sloupovém sále bude k vidění obří betlém. Vánoční prohlídky budou probíhat také v sobotu a následující adventní víkend. Více se dočtete zde.

Pardubický kraj

Zámecké sklepení Litomyšl v moci pekelné

Sklepení se od pátku do neděle zaplní pekelnou pakáží. Patnáctiminutová prohlídka bude plná slují s čerty. Program je vhodný pro statečné děti školního věku a začíná každých 20 minut. Vhodná je rezervace předem. Termíny a časy naleznete zde.

Výstava betlémů v Žamberku

Výstava betlémů bude k vidění v Městském muzeu od soboty do 17. prosince. Vydejte se za rozmanitostí betlémů. O víkendu přijďte mezi 9:00 a 15:00. V sobotu vás navíc čeká ve 14:00 koncert. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Vánoční jarmark ve Varech

Jarmark ve Waldorfské ZŠ Wlaštovka proběhne v sobotu. Jste zváni od 13:00 do 18:00. Čeká vás kulturní program, tvořivé dílny pro děti, tradiční vánoční zvyky a bohatý výběr rukodělného zboží. Více čtěte zde.

Vánoční trh v Mariánských Lázních

Na kolonádě proběhne od čtvrtka do neděle tradiční Mariánskolázeňský vánoční trh. Ve čtvrtek v 17:00 bude trh slavnostně zahájen rozsvícením vánočního stromu. Trh můžete navštívit v pátek a v sobotu od 10:00 do 20:00 a v neděli od 10:00 do 18:00. Každý den budou připraveny koncerty a představení. Děti zaujme kolotoč, ledový betlém i výtvarná dílna. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Andělská projížďka vlakem v Podkrkonoší

Již poosmé bude v sobotu vypraven speciální parní vlak na trase Jilemnice – Rokytnice nad Jizerou - Martinice v Krkonoších. Ve vlaku děti potěší Mikulášská nadílka, rozdovádění čerti a program Čertovské kapely. Vlak vyjede z Jilemnice do Rokytnice v 8:33 nebo ve 14:05. Můžete si také vybrat polední nebo večerní jízdu z Jilemnice do Martinic. Bližší informace naleznete zde.

Vánoce na Grabštejně

Sobota bude od 10:00 do 16:00 na hradě Grabštejn ve znamení předvánoční zábavy. Děti se vydovádí v tvořivých dílničkách, uvidí ukázky řemesel a dozví se něco z historie adventních zvyků. Po celý den budou probíhat zimě laděné prohlídky hradu s kostýmovanými průvodci a budou vycházet každou půlhodinu. Více zde.

Olomoucký kraj

Vánoční jarmark na hradě Šternberk

Dětský vánoční jarmark proběhne v sobotu od 10:00 do 16:00. Děti si budou moci vyrobit vánoční ozdoby, naučí se řemeslné techniky a připomenou si vánoční tradice. Těšit se mohou na malování na sklo, výrobu svíček nebo zdobení perníčků. Pro zájemce budou připravené prohlídky vánočně vyzdobeného hradu. Více čtěte zde.

Vánoční výstava hraček ve Velkých Losinách

Vánoce na zámku aneb Liechtensteinské Vánoce je výstava, která představí návštěvníkům hračky z první poloviny 20. století i starší. Výstava na zámku proběhne od soboty do 21. prosince, dále od 27. do 31. prosince. Potěší vás také vánočně vyzdobené interiéry. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoční jarmark na zámku v Kravařích

Opět po roce se uskuteční výstava Vánoce na zámku. Otevřena bude v pátek od 9:00 do 19:00 a o víkendu od 9:00 do 17:00. Připraven bude bohatý program pro děti včetně návštěvy Mikuláše a Ježíškovy pošty. Vše se dočtete zde.

Výstava betlémů v Ostravě

V galerii Slezskoostravského hradu můžete od soboty do 4. ledna navštívit vánoční výstavu betlémů. Od 9:00 do 18:00 uvidíte betlémy z nejrůznějších materiálů a otočný keramický betlém z Linhartovského zámku. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Nebíčko a peklíčko na hradě Rabí

Přijďte v sobotu oslavit svátek svatého Mikuláše na hrad Rabí. V nebi plném andílků si pohrajete a zasoutěžíte. Pro odvážné je připraveno i peklo v hradním sklepení. Program včetně občerstvení bude připravený od 14:00 do 17:00. Více zde.

Ústecký kraj

Čertovský rej v Zoo Děčín

Přijďte v sobotu ve 14:00 za čerty do děčínské zoo. Můžete se těšit na čertovské soutěže při cestě peklem. Kdo splní všechny úkoly, dostane buřtíka, kterého si opeče na pekelném ohni. Více čtěte zde.

Mikuláš v Zoo Ústí nad Labem

Mikuláš zavítá v sobotu i do Ústí. V pavilonu šelem bude od 14:30 do 16:30 probíhat zábavný program týmu DanceMission, tvořivá výtvarná dílna a ve vedlejším pavilonu exotária mikulášská nadílka. V 17:00 se slavnostně rozsvítí vánoční strom a v 17:30 proběhne večerní cvičení lachtana Moritze. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Adventní čas v Zoo Jihlava

V jihlavské zoo bude po celý advent připravený zajímavý program. V pátek se můžete těšit v Březinových sadech na setkání s největšími vodními ptáky. V sobotu zavítá do zoo Mikuláš. Připraveny budou adventní dílny a rozsvícení vánočního stromečku. V neděli se bude zdobit strom na Australské farmě a o víkendu začne tradiční vánoční sbírka pro útulky na Vysočině Vánočky nejen pro kočky. Více zde.

Čertovské odpoledne v Žirovnici

Zábavné soutěžní a taneční odpoledne s Ferdou a lvem Álou proběhne v neděli v žirovnické sokolovně. Mikulášská besídka s hodnými čerty a s Mikulášem bude plná zábavy a začne v 15:00. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Floria Vánoce v Kroměříži

Na výstavišti Floria můžete navštívit od soboty do 14. prosince vánoční výstavu spojenou s betlémy. Celý víkend se odehraje v čertovském a mikulášském stylu. Při sobotním zahájení vystoupí ve 14:00 Maxim Turbulenc. V neděli uvidíte vystoupení, kouzelnickou show a pohádku. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00. Více zde.

Mikulášský parní vlak na Valašský jarmek

Nenechte si ujít příležitost svézt se v sobotu na tradiční jarmek ve Valašských Kloboukách. Historický vlak s Mikulášem a jeho družinou pojede po trase Valašské Meziříčí – Bylnice a zpět. Tradiční valašský trh přinese lidová řemesla a valašskou zabijačku. Více naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám