Hlavní obsah

Jihomoravské hrady a zámky pozvou na nové expozice

Novinky, Vladimír Klepáč

Nové prohlídkové trasy i cenné historické předměty, které dosud nebyly prezentovány veřejnosti, představí v nadcházející turistické sezóně návštěvníkům kasteláni jihomoravských hradů a zámků.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zámek v Kunštátě připravil na sezónu jako novinku také prohlídku původní části, která byla kdysi hradem.

Článek

V Lednici na Břeclavsku si budou moci prohlédnout zrestaurované sály věže Minaret se zrestaurovanými orientálními mozaikami. Zámek v Bučovicích u Vyškova pozve na výstavu o životě renesančních kavalírů a hrad Bítov na Znojemsku připravuje expozici o tom, jak se v něm kdysi vařilo pivo.

Národní památkový ústav (NPÚ) spravuje na jižní Moravě třináct státních hradů a zámků. Největší zástupy míří do lednického zámku, který kdysi býval sídlem knížecího rodu Lichtenštejnů. Jako na dlani mají jeho park turisté z 60 metrů vysoké historické věže Minaret. V jejím prvním patře jsou orientální salónky. Naposledy byly přístupné veřejnosti před 30 lety. „Za čtyři milióny korun v nich restaurátoři opravili mozaiku. Opravené jsou i tapety v čínském salónu v prvním patře zámku,“ řekla Právu kastelánka Ivana Holásková.

Komiks i vycpaný krokodýl

Mimořádné turistické lákadlo mají v zámku v Kunštátě na Blanensku. Při jeho opravách totiž odborníci v jednom ze sálů objevili vzácné středověké nástěnné malby. Jde o pomyslný kreslený komiks z počátku 14. století, který zobrazuje život rytíře. Tvoří jej přes sto postav. „Jde o unikát. Sál zpřístupníme od června, ale jen pro malé skupinky. Musíme v místnosti udržovat dostatečné vlhko, aby se malba nepoškodila,“ uvedl kastelán Radim Štěpán. [celá zpráva]

Návrat do časů renesance slibuje ve své nové expozici zámek v Bučovicích na Vyškovsku, označovaný za renesanční perlu Moravy. Ta příchozím ukáže, jak si žil takový renesanční mladý šlechtic. Obvykle jezdil na zkušenou do zahraničí. Z těchto tzv. kavalírských cest si pak šlechticové vozili různé upomínkové předměty. Šlo nejen o zbraně či obrazy, ale i o různé kuriozity. Mezi těmi z Bučovic nebude scházet dokonce vycpaný krokodýl.

Na Bítov za pivem

Turisté, kteří se vydají na hrad Pernštejn na Brněnsku, si budou moci z jeho hradeb prohlédnout zanedbaný park pod ním. Čeká jej rozsáhlá rekonstrukce za 120 miliónů korun, díky níž se stráň plná náletových dřevin opět promění v panskou zahradu s jezírky. Jde o jeden z největších projektů na obnovu hradní panské zahrady, který se dosud v ČR konal.

Hrad Bítov přivítá turisty svojí opravenou střechou na hlavním paláci. Práce na její rekonstrukci za čtyři milióny korun právě nyní vrcholí. Jeho expozice zpestří lovecké trofeje, které kdysi shromáždili někdejší majitelé hradu z rodu Haasů. Milovníky zlatavého moku jistě potěší také nová expozice o tom, jak se ve středověku na Bítově vařilo pivo.

„Našli jsme o tom nejstarší písemnou zmínku z roku 1420,“ řekl Právu bítovský kastelán Jan Binder. Připomněl, že loňská sezóna byla mimořádně úspěšná. Kasteláni doufají, že i letos by se mohl počet turistů na jihomoravských hradech a zámcích zvýšit ve srovnání s předchozí sezónou zhruba o deset až patnáct procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám