Hlavní obsah

Jihočeské skiareály zdražují skipasy

Jihočeské skiareály se připravují na lyžařskou sezonu, která by měla začít začátkem prosince. Návštěvníci musejí počítat se zdražením skipasů i s aktuálními vládními opatřeními.

Foto: Profimedia.cz

Zdražení je podle provozovatelů nevyhnutelné.

Článek

V největším jihočeském skiareálu Lipno zaplatí lidé za jednodenní skipas 750 korun. Na šumavském Zadově jsou ceny skipasů dražší o více než 15 procent a zdražil i lyžařský areál Hochficht, který leží na šumavské hranici s Rakouskem. Tady jednodenní skipas podražil o jedno euro, a vyjde tak na více než 1000 korun, dítě do 15 let lyžuje za 530 korun.

Podle provozovatelů areálů je zdražení nevyhnutelným krokem kvůli rostoucím nákladům. „Jde o obrovský nárůst cen energií a k tomu přichází i míra inflace,“ řekl ředitel skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl s tím, že skipasy bude středisko prodávat i online, aby se kvůli covidovým opatřením netvořily u pokladen fronty.

Zdražení některé odrazuje

Drahé skipasy ale některé lyžaře od zimního sportu odrazují. „Ty ceny jsou opravdu hodně vysoké. Jsme čtyřčlenná rodina, a když si to spočítám, tak téměř všude necháme za skipasy, oběd, pití skoro čtyři tisíce korun, což je za jeden den šílené. A to nepočítám lyžařskou výbavu, protože děti si ji budou muset půjčit. Nechceme jim kupovat nové lyže, když nevíme, jestli a jak dlouho budou skiareály fungovat,“ řekl Právu Petr Havlík z Českých Budějovic.

Pohodové rodinné lyžování? Vydejte se za ním do Salcburska

Cestování

Letošní lyžovačku si prý rozmyslí i Anna Křivská. „Lyžování miluji, loni jsem si ho moc neužila. Letos jsem se těšila, že si to vynahradím. Kvůli cenám skipasů si ale nebudu moci dovolit jezdit lyžovat každý víkend,“ řekla lyžařka.

Snowpark i lyžařská škola

Lyžařské areály připravily pro lyžaře i řadu novinek. Například na Lipně se rozšířily služby lyžařské školy, která nově nabízí i kondiční jízdy pro pokročilé. Děti se mohou učit lyžovat ve výukovém Fox parku, který je vybaven čtyřmi pojízdnými koberci.

„V posledních letech se nám povedlo vybudovat novou sjezdovou dráhu včetně dvousedačkové lanovky, k tomu přilehlé bezplatné parkoviště i novou restauraci či klientské informační centrum. Nová sjezdová trať Lipenská v nejvýchodnější části celého areálu se tak stala novým nástupním místem a přístupem ke všem ostatním sjezdovkám. Je možné u ní přímo zaparkovat, zakoupit skipas a vyrazit na svah,“ řekl Kratochvíl.

Na téměř 14 kilometrech sjezdovek najdou lyžaři i vylepšený snowpark a nabídku služeb doplní i nový čtyřhvězdičkový hotel, který stojí přímo u sjezdovky.

Přípravy na lyžařskou sezonu vrcholí i na šumavském Zadově, kde si lyžaři zalyžují na zhruba pěti kilometrech sjezdovek. Pracovníci areálu kontrolují vleky, sněžná děla a chystá se i nová nádrž na zasněžování. I tady bude v provozu lyžařská škola.

Vlekaři se chystají na normální lyžařskou sezonu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám