Hlavní obsah

Jičín letos potřicáté pohádkovým městem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos potřicáté zavířil ve čtvrtek odpoledne emeritní bubeník festivalu Jičín, město pohádky, 66letý Ladislav Khol paličkami na vířivý bubínek. Virblem po roční covidové pauze uvedl do pohybu festivalový průvod masek, od hejna mořských víl po Addamsovu rodinu, a naplno spustil pohádkový rej.

Festival Jičín město pohádky Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Já tím opravdu žiju a už jsem se nemohl dočkat. Bubnuji každý rok od prvního ročníku v roce 1990 a budu to dělat, dokud to půjde. Loňský rok jsem obrečel,“ řekl Khol.

„Jinak je to pořád stejný. Kupředu levá. Všichni se nakonec chytí,“ přiblížil Khol zavedený rytmus, jemuž se přizpůsobí i politici. „Pohádka bude, když vyhrajeme volby,“ prohlásil pravidelný účastník, senátor Tomáš Czernin (TOP 09), jenž v Jičíně nebyl za politika, ale spíše za jediného opravdového šlechtice v okolí.

Covid oproti očekávání pořadatelů počet účastníků průvodu, jehož se obvykle zúčastní třetina 17tisícového Jičína, nezredukoval, spíše naopak. Husovou třídou pochodovalo mezi početnými špalíry diváků na chodnících v čele s jičínským starostou Janem Malým (ANO) možná půldruhého tisíce lidí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jičín, město pohádky

Rumcajs s Mankou a Cipískem v domovském městě tentokrát absentovali, stejně jako dlouholetý festivalový patron herec Jiří Lábus. „Omluvil se, že zrovna někde natáčí, ale brzy přijede,“ informovala žena v šatech jičínské měšťanky z konce 19. století.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jičín, město pohádky

Kholův virbl doprovodilo dixielandové trio a letos jinak covidem citelně okleštěná říše pohádek převzala vládu nad městem. „Jestli covidová pauza festivalu prospěla, se ještě uvidí. Festival za posledních třicet let narostl do ohromných rozměrů s řadou programů pro děti i dospělé. Ročně ho navštívily desetitisíce lidí. Obvyklé velikosti kvůli stále platným protiepidemickým opatřením letos určitě nedosáhne a vlastně ani nechce. Půjde spíš o návrat ke komornějším kořenům,“ charakterizovala letošní ročník Zuzana Vavřincová z festivalového pořadatelského týmu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jičín, město pohádky

Hlavní dějiště festivalu s mottem „Oslava 30. narozenin aneb Čas plyne jako voda“ přesunuli pořadatelé kvůli kontrole předepsaného množství návštěvníků z rozlehlého Valdštejnského náměstí do komornějšího zámeckého parku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pohádkový festival zahájil bubeníkův virbl.

„Návštěvníky budou u brány parku počítat pořadatelé. Jakmile návštěvnost dosáhne danou mez, další lidi dovnitř nepustí. Na náměstí nebude tradiční velké festivalové pódium ani další tradiční doplňky,“ přiblížila Vavřincová. Návštěvníci s platnou vstupenkou dostanou u vchodu do parku náramek, jenž zároveň poslouží jako doklad o prokázané bezinfekčnosti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jičín, město pohádky

Program festivalu, jemuž v neděli odpoledne odzvoní pohádkový zvonec, letos cílí mnohem víc na děti než na dospělé. „Ovšem i dospělí si přijdou díky koncertům a bohatému doprovodnému programu na své,“ slibuje Vavřincová.

Jičínu po dobu festivalu budou místo radničních konšelů vládnout děti, jimž základní festivalový zákon zaručuje privilegia jako v pohádce. Školáky nesmějí učitelé trápit u tabule a tahat z nich vědomosti. Zkrátka život jako v pohádce, kde dobro vždy zvítězí nad zlem, což se zřídkakdy děje v reálném životě. Udržet festival, jenž do Jičína každoročně přiláká tisíce turistů, při životě, vyžaduje stálou pomoc města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám