Hlavní obsah

Jedním z nejkrásnějších knihkupectví světa projde ročně milión lidí

Novinky, fis

Obrovské knihkupectví El Ateneo Grand Splendid je jednou z turistických perel Buenos Aires. Při prohlídce argentinské metropole by snad žádný cestovatel neměl toto místo vynechat. Zmodernizovaný interiér se stále hrdě hlásí ke své minulosti. Lidé ho ve 20. století navštěvovali jako divadlo, později sem chodili do kina a dnes budovu opouštějí s taškami plnými knih.

BEZ KOMENTÁŘE: Známé knihkupectví El Ateneo Grand Splendid v Buenos Aires

 
Článek

V roce 1909 se otevřelo v argentinském Buenos Aires bohatě zdobené divadlo Teatro Grand Splendid. Zhruba o 20 let později se proměnilo v kino. Ze stejné budovy v průběhu 20. století vysílalo také rádio. Poté honosný interiér na ploše 2000 metrů čtverečních zaplnilo přibližně 700 tisíc knih.

Bývalé divadlo a kino se v gigantické knihkupectví proměnilo začátkem nového milénia. Rudá opona, stropní malby i zlaté zdobení tu zůstaly, jen teď místo hlediště jezdí eskalátory a zbylý prostor včetně lóží obsadily místo diváků vysoké regály s knihami.

Zajímavost: Britský deník The Guardian na začátku roku 2008 zařadil El Ateneo Grand Splendid na druhé místo v žebříčku nejlepších knihkupectví světa.

Ročně navštíví El Ateneo Grand Splendid okolo miliónu lidí — místních i turistů. Ti sem obvykle nemíří nakupovat, ale spíše na vlastní oči spatřit známou chloubu Buenos Aires. Zákazníci si tady mohou kromě knih pořídit také hudbu a filmy nebo posedět ve zdejší kavárně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám