Hlavní obsah

Japonský pas opět posílil, český spadl o jednu příčku

Novinky, mšv

Japonský pas je už několik měsíců tím nejsilnějším na světě. Nyní opět posílil a obyvatelé země vycházejícího slunce mohou bezvízově vycestovat do 190 zemí. Těsně druhý je singapurský pas, na nějž lze bez víza vyrazit do 189 států. Český pas si sice drží bezvízový styk se 182 zeměmi, přesto kvůli silné konkurenci spadl ze sedmé na osmou příčku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Japonsko a Singapur dlouhodobě svádějí bitvu o nejsilnější pas podle žebříčku Henley & Partners Passport Index. V prvním kvartálu se země dělily o první místo, už v květnu ale japonský pas posílil a stal se světovou jedničkou, když umožnil obyvatelům bezvízově cestovat do 189 zemí. Nyní je to už 190 z 218 možných destinací.

O třetí místo se spolu dělí Německo, Francie a Jižní Korea, jejichž obyvatelé mohou bez zařizování víz vycestovat do 188 zemí. Čtvrtá příčka náleží Dánsku, Finsku, Itálii, Švédsku a Španělsku, na pasy těchto zemí lze bezvízově vyrazit do 187 států. Páté místo pak mají Norsko, Spojené království, Rakousko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Spojené státy americké.

Česká republika si drží bezvízový styk se 182 zeměmi společně s Novým Zélandem. Ještě v květnu byly obě země na sedmém místě, ale díky posílení jiných pasů spadly na osmou příčku.

Naopak nejslabšími pasy zůstávají irácký a afghánský, obyvatelé těchto zemí mohou bezvízově do pouhých 30 zemí. Jen o něco lépe se vede syrským a somálským pasům, které umožňují vycestovat do 32 států.

Největším skokanem je podle Henley & Partners Passport Index gruzínský pas, který si za poslední rok vylepšil skóre o 18 států a obyvatelé země mohou nyní bezvízově do 112 destinací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám