Hlavní obsah

Jako na Marsu. Ve Španělsku se uskuteční jedinečný „vesmírný“ zážitek

Novinky, mšv

O návštěvě rudé planety si zatím turisté mohou nechat zdát. V severním Španělsku se ovšem chystá zážitek, který má pobyt na Marsu simulovat, včetně tamního nehostinného prostředí. Účastníci budou navíc zcela izolování od okolního světa. Levně ale několikadenní pobyt nevyjde, stát má v přepočtu přes 150 tisíc korun, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pobyt skoro jako na Marsu si turisté mohou užít i na jordánské poušti ve vádí Rum. Ilustrační foto.

Článek

Jedinečnou zkušenost nabízí cestovatelský server TripAdvisor ve spolupráci s agenturou Astroland. Za zmíněnou částku dostanou účastníci třídenní pobyt v jeskynním systému v severošpanělské provincii Kantábrie. Na zkušební „expedici“ se už vypravil tým, který pobyt připravuje, dalších pět výprav se uskuteční v následujících měsících.

Nepůjde ovšem zdaleka jen o samotný třídenní pobyt. Za oněch 150 tisíc korun čeká účastníky také třítýdenní výcvikový online program, následně i třídenní fyzický a mentální trénink v prostorách společnosti Astroland. „Vystoupit z komfortní zóny je jednou z nejvíce vzrušujících částí cestování a my to těm největším dobrodruhům dopřejeme,“ řekla Laurel Greatrixová z TripAdvisoru.

Imitovat život v kolonii

Šéf Astrolandu David Ceballos uvedl, že je nadšen, že se může jeho společnost jedinečné události účastnit. „Investovat do vesmírných technologií znamená investovat do inovací. Tento projekt jsme spustili, abychom mohli určité věci vyzkoušet,“ řekl.

Návštěvníci budou pobývat na stanici zvané Ares, která byla vybudována za účelem imitace nehostinného prostředí Marsu přímo v srdci jeskyně. Cílem přitom není pouze otestovat technologie, ale zároveň vyzkoušet, jak by si lidé žijící v obdobné kolonii počínali.

Kromě toho, že účastníci zaplatí vysokou částku, musejí před přijetím do programu také podstoupit psychologické testy, aby se prokázalo, že mají na to, se zúčastnit. Při pobytu budou pak nosit speciální výstroj.

Ke krajině rudé planety má blízko také jordánská poušť ve vádí Rum, kterou si často vybírají filmaři ve chvílích, kdy točí snímky z prostředí Marsu. V poušti mohou turisté přespat v obydlích, která imitují vesmírné ubikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám