Hlavní obsah

Jak vyzrát na Faraónovu pomstu

Právo, los
Marsa Alam

Nemoc zažívacího traktu, zkrátka průjem, je strašák, který některé turisty od cesty do Egypta odrazuje. Takzvané „Faraónově pomstě“, která cizince v této africké zemi se specifickým klimatem občas postihne, je přitom podle znalců tamního prostředí možné se snadno vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si chtějí dovolenou, za kterou zaplatili, pořádně užít, a tak dokážou sníst nepředstavitelné množství jídla v neuvěřitelných kombinacích, že by to nezvládl žaludek a střeva ani doma.

Článek

„Samozřejmě, prostředí je jiné. Co domorodcům vůbec nevadí, může málo odolného Evropana zdolat tak, že prosedí pár hodin na oné místnůstce,“ řekla Novinkám průvodkyně CK Fischer Petra Fiedorová, která žije v Egyptě několik let.

Nepít vodu z kohoutku

Doporučuje vyvarovat se pití z vody kohoutku, protože pro nedomorodce není bez převaření pitná, balenou vodou si pro jistotu i čistit zuby a také nepožívat ledem přechlazené nápoje. České léky proti zažívacím potížím v Egyptě nezabírají, s výjimkou medikamentu Ercefuryl, ten je ovšem v Česku na lékařský předpis.

V každé egyptské lékárně a velmi často i na hotelových recepcích ale prodávají lék Antinal, jenž stojí zhruba okolo dvou eur (padesát korun), někdy více i méně, protože také v lékárnách se smlouvá. Medikament je třeba nasadit hned při prvních příznacích nevolnosti.

„Pokud střevní potíže začnou, je dobré dát si dvě tablety naráz a pak jednu po čtyřech hodinách,“ radí průvodkyně.

Nestřídmost v jídle

Jak ale zároveň upozorňuje, občasné problémy s Faraónovou pomstou nelze svádět pouze na změnu klimatu, zcela jiné ovzduší či pití nečisté vody z kohoutku. Řada obětí Faraóna by si měla sáhnout do svědomí a zrekapitulovat si, zda to nepřehnaly s nestřídmostí v jídle.

„Lidé si chtějí dovolenou, za kterou zaplatili, pořádně užít, a tak dokážou sníst nepředstavitelné množství jídla v takových neuvěřitelných kombinacích, že by to nezvládl žaludek a střeva ani doma.

Pokud si cizinec v Egyptě naloží na talíř skopové, hovězí, ryby, k tomu kopec hranolek, smažených brambor, zeleninový salát, potom si dá horu vyhlášených egyptských sladkostí a završí to kelímkem zmrzliny s několika plátky melounu, tak to by neunesl žaludek nikde na světě. Je pak samozřejmě snazší hodit vinu na Faraóna než přiznat, že objem snězených jídel byl hodný zápasníka v sumo,“ dodala Petra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám