Hlavní obsah

Italská vesnice zmizela pod vodou. Zbyla z ní jen štíhlá zvonice

Novinky, mšv

Je to osud, který potkal mnohé vesnice třeba i v Česku. Ty kvůli stavbě přehrad navždy zmizely pod vodní hladinou. Po italské obci Curon Venosta v Jižním Tyrolsku ovšem něco zůstalo. Z magicky modré hladiny Lago di Resia se dodnes tyčí zvonice, která byla součástí původní vesnice. Jedná se o zajímavou turistickou atrakci. Když totiž voda zmrzne a led je opravdu silný, dá se k věži i dobruslit.

Foto: Profimedia.cz

Věž připomíná vesnici, která v jejím okolí kdysi stála.

Článek

Historie vesničky, jejíž německý název zní Graun im Vinschgau, sahá až do středověku. Zvonice, která je tím jediným, co po obci zbylo, byla postavena kolem roku 1300 a je ve své podstatě osamělou připomínkou událostí, jež místo potkaly. Už v 19. století se totiž vymýšlel projekt, který měl za cíl snížit hladinu nedalekého jezera.

Práce však přerušila přírodní katastrofa, protože v červnu roku 1855 došlo ke skutečně masivnímu tání sněhu. Voda ze dvou jezer, která dnes dohromady tvoří přehradu Lago di Resia, přetekla přes okraj hráze a zatopila několik vesnic.

O necelé století později se začalo uvažovat o stavbě přehrady, která by dokázala případnou vodu zadržet, navíc by vyráběla i energii. Pro Curon Venosta to ovšem byl rozsudek smrti, jelikož měla celá vesnice zmizet kvůli projektu pod hladinou.

Foto: Profimedia.cz

V zimě se dá na přehradě bruslit.

Ani tehdy se ovšem práce nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Obyvatelé vesnice si proto mohli oddechnout. Nikoli však na dlouho. S budováním se konečně začalo roku 1947 a o tři roky později bylo hotovo. Zoufalí obyvatelé přišli bez kompenzace o střechu nad hlavou.

Zvonice, která dnes vystupuje z hladiny přehrady je považována za jakýsi symbol údolí Val Venosta, přitahující pozornost turistů. Alpská krajina je především v létě oblíbená cyklisty, kteří mohou při svých toulkách na věž narazit. Podle oficiálních stránek Jižního Tyrolska tudy totiž vede jedna z nejfrekventovanějších cyklotras v Evropě, jež pokračuje až k Meranu.

Foto: Profimedia.cz

V létě je oblast vyhledávaná cyklisty.

V zimě oblast samozřejmě láká na lyžování. Na zamrzlém jezeře se pak dá bruslit nebo provozovat takzvaný ice surfing, což je obdoba windsurfingu na ledu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám