Hlavní obsah

Italská Matera se stane hlavním městem kultury. Láká tisíciletou historií

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dávno, co se italské Mateře přezdívalo ostuda Itálie. To kvůli velké chudobě zdejších obyvatel. Časy se ale změnily a malebné městečko na jihu země vzkvétá. Příští rok se stane i jedním z Evropských hlavních měst kultury. Návštěvníci by do něj měli ale zamířit už kvůli faktu, že osídlení zdejší oblasti sahá až do paleolitu, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Historie městečka, respektive oblasti, sahá až do paleolitu.

Článek

Stačí jeden pohled na okouzlující kamenné městečko a nejednoho návštěvníka napadne, proč takový klenot žije ve stínu Florencie, Říma či Benátek.

Rozlohou se jim sice rovnat nemůže, ale jeho historická hodnota není o nic menší. Přesto bývá Matera často přehlížena. Změnit by se to mohlo právě v příštím roce, kdy se stane jedním z Evropských hlavních měst kultury, s čímž se pojí celá řada akcí.

Foto: Profimedia.cz

Ve staré části města jsou nejrůznější jeskyně, kterým se říká sassi. Jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Ty by ovšem neměly být jediným důvodem, proč do městečka skoro na samém jihu Itálie zamířit. Historie jeho osídlení totiž sahá až do paleolitu, nějakých 9000 let do minulosti. V oblasti se nacházejí nejvýznamnější místa pobytu jeskynního člověka v oblasti Středomoří.

Samotná nejstarší část Matery sestává z jeskyní, podzemních nádrží na vodu a dalších skalních prostor, které byly obývány v minulosti a žije se v nich i dnes. V takzvaných sassi se nacházejí obchůdky, muzea, restaurace, ale i ubytovací zařízení. Jeskyně jsou už 25 let zapsány na seznamu UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

V příštím roce bude Matera hostit i nejrůznější akce spojené s titulem Evropského hlavního města kultury.

Turisté by neměli minout ani zdejší katedrálu na vrcholu města, zamířit by přitom měli i dovnitř. Z náměstí před chrámem se návštěvníkům naskytnou skvělé výhledy na kopcovitou krajinu, v níž je městečko zasazené.

Matera, ležící v kraji Basilicata, v mnohých návštěvnících prý vzhledem evokuje Jeruzalém. Snad i proto se v městečku natáčelo hned několik filmů s biblickou tematikou, tím zdaleka nejznámějším je Umučení Krista z roku 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám