Hlavní obsah

I přes jarní teploty se v mnoha českých skiareálech stále lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv v České republice vládne jarní počasí, v některých českých skiareálech se stále lyžuje. Teploty nad nulou se výše položených středisek příliš nedotkly, v Krkonoších leží stále na sjezdovkách až dva metry sněhu. Horší podmínky trápí vlekaře v Ústeckém či Jihomoravském kraji. Podle meteorologů bude o víkendu chladněji, následující týden bude opět mrznout a na horách by mělo znovu sněžit.

Článek

V Krkonoších je na sjezdovkách až 200 centimetrů mokrého sněhu. V areálu Černá hora-Janské Lázně je k dispozici 11 kilometrů sjezdovek s až 180 centimetry sněhu. Areál v Rokytnici nad Jizerou má 110 až 195 centimetrů a nedaleký Harrachov 130 až 150 centimetrů sněhu. Turisté se však musejí vyhnout lavinovým lokalitám, protože lavinové nebezpečí ve středu stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.

V Orlických horách v Deštném a Říčkách leží na sjezdovkách od 70 do 140 centimetrů sněhu a na hřebeni je ho kolem 160 centimetrů. V plném provozu bude o víkendu také areál na libereckém Ještědu, kde je 50 až 70 centimetrů sněhu. Jezdí se stále i v jizerskohorských areálech Ski Bižu na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově.

V Krušných horách jsou v provozu všechny skiareály. Hlásí od 60 po 160 centimetrů mokrého sněhu, ale kvalita sjezdovek se má podle vlekařů zlepšovat.

Všechna střediska fungují také v západočeské části Šumavy. Dobrou sněhovou pokrývku mají areály na Železnorudsku, třeba ve skiareálu na Špičáku leží metr sněhu. Pro veřejnost bude zřejmě uzavřena jen sjezdovka na severním svahu Pancíře, kde se pojedou závody. V areálu Snowhill v Kašperských Horách je 30 až 55 centimetrů sněhu, jezdí dva ze tří vleků. O něco horší podmínky čekají běžkaře, sníh je většinou vlhký a někde jsou už holá místa.

Skiareál Lipno na jihu Čech hlásí zhruba 80 centimetrů sněhu. Sice je vzhledem k počasí vlhký, ale sjezdovky jsou stále upravované. Ve středisku na Zadově je na sjezdovkách 55 až 90 centimetrů sněhu a sjezdovka areálu Ski Kvilda má metr až metr a půl sněhu.

Kvůli oblevě musely přerušit provoz některé areály v níže položených oblastech Pardubického kraje, například sjezdovky Peklák a Přívrat u České Třebové. Na sjezdovce Ski klubu Česká Třebová v Čenkovicích na Orlickoústecku ale stále leží metr mokrého sněhu a na Bukové hoře je k dispozici kolem 50 kilometrů běžeckých tras. V Dolní Moravě na Orlickoústecku je 100 až 130 centimetrů sněhu a v provozu je 7,5 kilometru sjezdovek.

V Jeseníkách se tloušťka sněhové pokrývky pohybuje od 70 do 180 centimetrů, dobré podmínky hlásí třeba areál Branná, Ovčárna a Petříkov. Funguje stále i hlavní sjezdovka v Hlubočkách u Olomouce. V horách ale od pátku platí třetí lavinový stupeň.

Dostatek sněhu a upravené sjezdovky nabízí také Zlínský kraj, třeba Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích, Stupava na Uherskohradišťsku, hlavní svah na Trojáku na Kroměřížsku i svah nedaleko centra Zlína, kde na lyžaře čeká 80 centimetrů sněhu.

V Moravskoslezském kraji zůstává v provozu většina lyžařských areálů. Velmi dobré podmínky nabízí areál v Mostech u Jablunkova, kde na sjezdovkách leží od 70 do 120 centimetrů sněhu.

Na Vysočině se lyžuje asi na desítce sjezdovek. Nejvíc skiareálů funguje na Žďársku, třeba Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, Dalečín, Harusův kopec u Nového Města na Moravě, Nový Jimramov, Svratka a Karasín. Vleky jezdí i na Jihlavsku a na Křemešníku u Pelhřimova. Uzavřeny jsou ale sjezdovky na Havlíčkobrodsku a na Třebíčsku.

Ve středních Čechách budou o víkendu otevřena všechna střediska kromě areálu v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice. Podstatně hůře je na tom Jihomoravský kraj, kde jsou v provozu už jen dva vleky, v Olešnici na Blanensku, kde je 70 centimetrů sněhu, a v Němčičkách na Břeclavsku. Na víkend se patrně podaří připravit ještě svah v Hodoníně u Kunštátu.

Provoz zastavila i menší střediska v Ústeckém kraji. Zadní Telnice na Ústecku otevře alespoň o víkendu a v Bouřňáku na Teplicku bylo zrušeno jen večerní lyžování ve všední dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám