Hlavní obsah

Hradní zřícenina i zámek Klenová nabízejí romantické výhledy i kulturní akce

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě mi dá každý za pravdu, že jedním z nejkrásnějších přírodních míst naší republiky je Šumava. Kromě této „zelené střechy Evropy“ určitě potěší i návštěva romantické zříceniny a novogotického zámku Klenová 13 km od Klatov.

Foto: Eva Martínková, Právo

První zmínky o gotickém hradu Klenová pocházejí z druhé poloviny 13. století.

Článek

Hrad i zámek najdeme v pošumavské krajině, na kopci (548 m n. m.) u Janovic nad Úhlavou. Herec Pavel Liška, který vtipně namluvil jízdu našeho výletu na GPS, nám nakonec radostně sdělil na parkovišti v podhradí, že: „sláva hurá výletu, nezmokli jsme, už jsme tu …a koukejte vypadnout z auta!“

Minulost i současnost gotického hradu

Poprvé se o tomto poměrně impozantním gotickém hradu dozvídáme z doby druhé poloviny 13. století. Jeho úkolem bylo střežit obchodní stezku ze Železné Rudy do Bavorska. V druhé polovině 19. století byl k hradu Klenová přistavěn novogotický zámek, komplex dalších obytných a hospodářských budov, sýpka a kaple sv. Felixe.

Majitelů objektu bylo hodně, od Přibíka z Klenové (15. století) po Jiřího Haranta z Polžic a Bezdružic (16. století), kterému se tady na Klenové narodil i Kryštof Harant, vzdělaný muž, cestovatel a lingvista, působící ve službách Rudolfa II., vyznavač víry podobojí, který byl v r. 1621 popraven jako jeden z 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Od poloviny 17. století byl hrad pustý a v následujícím století byl připomínán už jen jako trosky.

Foto: Právo

O jeho uchování se zasloužili další majitelé. Hrabě Stadion-Thannhausen dal postavit zámek a zakonzervoval celou zříceninu. Není nezajímavé, že jedním z majitelů byla do r. 1951 i významná malířka 20. století Vilma Vrbová-Kotrbová, jejíž maminka byla za svobodna Snížková a jméno Snížek je uváděno jako poslední majitel hradu.

Z dílny sci-fi umělců

Vrbová-Kotrbová je snad také potomek Felixe Heintschela, rytíře z Heineggu, který byl rovněž majitelem Klenové. Jeho jméno nese také novogotická kaple sv. Felixe, kterou na jeho počest nechala v těsné blízkosti Klenové vybudovat jeho žena. Hrad a zámek pak přešly do majetku státu.

Prohlídka mohutného hradu je individuální a stojí opravdu za to prozkoumat každou jeho část, dokonce i sklepení. Vyhlídka z věže, pod níž byla kdysi hladomorna, nabízí úžasný pohled na Šumavu a Klatovy. Všude v parku a v okolí hradu vykukují moderní kovové plastiky, vypadající jako z dílny scifi umělců.

Kdo pocítí únavu, nemusí zoufat, neboť se v areálu zámku nachází restaurace a k odpočinku vybízí řada laviček s výhledem na impozantní hrad. Čilý ruch zaznamenává hrad a zámek Klenová celý rok, kdy se v hradním areálu konají koncerty a divadelní představení, například v červenci vystoupí skupina Toxique. Nechybí ani na srpen plánovaný historický šerm v podání skupiny Morgana von Maxberg.

Prostorná zámecká galerie

První kroky nás od vstupní brány na hrad Klenová zavedou do zámku a jeho prosvětlené a příjemné galerie výtvarného umění, kde byly soukromé prostory zámeckých pánů.

Galerie se nachází v prvním patře (sem vystoupáme po „dubovém schodišti“ kolem obrovského obrazu s madonou od neznámého vlámského malíře), kde v moderně upravených bílých prostorách vystavuje řada umělců, v červenci např. Irena Jůzová. V každé z místností galerie najdeme mohutná kachlová kamna, která jsou pokaždé jiná a pokaždé nádherná.

Foto: Eva Martínková, Právo

Novogotický zámek najdete rovněž v obci Klenová.

V přízemí zámku jsou reprezentativní místnosti s dobovým nábytkem, na jejichž výzdobě se podílel český malíř Josef Navrátil. K vidění jsou tady díla Filly a Švabinského. Úchvatné prostory s nádherným nábytkem jsou korunovány svatební místností, kde je možno prožít ne zrovna pompézní, zato dokonale romantickou svatbu. Renesanční budova purkrabství nese zase řadu zrekonstruovaných fresek a erbů patřících i Harantu z Polžic a Bezdružic. V blízkosti purkrabství se nachází i soukromá „modrá“ kaple.

Další výstavu můžeme absolvovat v celém prostoru sýpky v podhradí, před kterou stojí realistická plastika ztepilého býka v životní velikosti. Probíhají zde výstavy prací dětí z výtvarných škol ZUŠ Plzeňského kraje. Galerie sýpky má v plánu další letní akce, tentokrát společně s italskými mladými umělci.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Javoru vám leží Šumava u nohou

Velký Javor (Grosser Arber, 1346 m. n. m.), nejvyšší hora Šumavy, leží již na německé straně. Jeho dvě kulové věže, umístěné na vrcholu, přitahují pozornost...

Střekov, romantický symbol Ústí nad Labem

Hrad Střekov, patří k nejromantičtějším hradům u nás. První zmínky o hradu jsou z roku 1319. Tehdy se král Jan Lucemburský rozhodl postavit nad řekou Labe...

Výběr článků

Načítám