Hlavní obsah

Hrad Valdštejn v Českém ráji bude mimořádně otevřený tento i příští víkend

Hrad Valdštejn v Českém ráji nedaleko Turnova bude mimořádně otevřený tento i příští víkend. Zůstane kvůli tomu vánočně nazdobený. Novináře o tom informovala ředitelka městské společnosti Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová. Hrad, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů, má městská společnost Turnova ve správě.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Valdštejn

Článek

Drtivá většina hradů a zámků v Libereckém kraji je nyní uzavřená. S výjimkou pondělí má každý den otevřeno jen státní zámek Zákupy na Českolipsku a od čtvrtka se po vánoční pauze přidá s každodenním provozem státní zámek Sychrov na Liberecku. Hrad Valdštejn obvykle zahajuje sezonu v březnu či dubnu, v letošním roce tam mohou návštěvníci mimořádně už nyní.

„Chceme umožnit návštěvníkům, aby si vánočně vyzdobený hrad ještě prohlédli,” řekla Gruberová. Hrad bude mít otevřeno o víkendových dnech tento a příští týden od 13:00 do 15:30. Podle Gruberové jde o prohlídkou většinou venkovních částí areálu.

Návštěvníci mohou vidět vyzdobenou kapličku sv. Jana Křtitele na prvním nádvoří, salonek s expozicí nazvanou Aehrenthalské Vánoce, kapli sv. Jana Nepomuckého s betlémem a malou výstavu o vánočních zvycích ve středověku a v Pojizeří. Za příznivých klimatických podmínek budou moci i na vyhlídku.

Pokles počtu návštěvníků jen nízký

Valdštejn je nejstarším hradem v Českém ráji a patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji. Za rok na něj obvykle přijde mezi 54 000 a 57 500 návštěvníky, loni jich bylo kvůli omezením spojeným s koronavirovou pandemií a pozdějšímu zahájení sezony méně, zhruba 51 500.

„Není to zas tak rapidní pokles návštěvníků, jaké mají jiné objekty, které byly speciálně zaměřené na zahraniční klientelu,” dodala Gruberová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám