Hlavní obsah

Hrad Krásna Hôrka už má provizorní střechu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Požárem zničený slovenský hrad Krásna Hôrka už chrání provizorní střecha, která by měla zabránit další devastaci hradu. Hrad vyhořel letos 10. března.

Letecké záběry na slovenský hrad Krásná HorkaVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

Zastřešena je už hradní kaple, renesanční a gotická věž i gotický palác. Začátek opravy hradu oddálilo výběrové řízení na dodavatelskou firmu a námitky neúspěšného uchazeče. „Museli jsme dodržet zákon,“ říká Eva Lazárová, ředitelka Muzea Betliar, pod něhož spadá i hrad Krásna Hôrka.

Foto: TV Markíza

Hrad Krásna Hôrka pod střechou

Zedníci nastoupí na hrad až na jaře. Památkáři totiž trvají na použití tradiční technologie. „Poškozené koruny obvodových zdí se musí rozebrat a opětovně vybudovat. Mokré procesy se v mrazu dělat nedají,“ cituje deník Korzár Marián Fifíka z dodavatelské firmy.

Rekonstrukce hradu se prodraží

Požár zničil střechu hradu, poškodil část sbírek a roztavil zvony v kapli. Požár způsobili dva nezletilí kluci, kteří ve svahu pod hradem neopatrně manipulovali s otevřeným ohněm. Začal hořet suchý porost pod hradem a prudký vítr rozšířil oheň na střechu hradu. Požár způsobil škodu za osm miliónů eur (asi 200 miliónů Kč), obnova hradu bude ještě o dva milióny eur dražší.

Požár vyvolal napětí mezi obyvateli obce Krásnohorské Podhradie a Romy z nedaleké osady. Chlapci, kteří způsobili požár, totiž žijí v romské osadě. Ostatní obyvatelé obce obviňují Romy, že zničením hradu přišli o příjmy z turistického ruchu. V obci se navíc začal angažovat šéf extremistů Marián Kotleba, který získal část pozemků pod romskou osadou a avizoval, že zbourá zdejší nelegálně vybudované domy.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám