Hlavní obsah

Hotely na Kubě zdražily, stoupají i ceny zájezdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená na Kubě se turistům prodraží, kvůli uvolňování vztahů s USA a nárůstu zájmu tamní hoteliéři zdražili až o třetinu. Ceny zájezdů na letošní zimní sezónu tak podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur stouply v průměru o 15 až 20 procent. Zájem o Kubu ze strany českých turistů dlouhodobě roste díky dostupným cenám pobytů.

Foto: Profimedia.cz

Ráj na Kubě

Článek

„Vzhledem k tomu, že se Kuba otevírá americkému trhu a ubytovatelé na Kubě zdražili až o 30 procent, cestovní kanceláře musely toto zdražení promítnout do cen pobytů v letošní zimní sezóně 2015/2016," uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

„Trend postupného zvyšování cen na Kubě je velmi výrazný, ceny hotelů se zvýšily až o 20 procent. A negativně působí také oslabující euro vůči dolaru. S otevíráním Kuby světu lze předpokládat další růst cen v příštích letech. Kubu nicméně nabízíme na linkových letech s přestupem Paříži nebo Curychu. Vyšší ceny tak lze kompenzovat atraktivnějšími cenami letenek. V průměru tak zájezdy na Kubu dokážeme nabídnout s cenovým navýšením jen o zhruba pět procent," dodal mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Podle Čedoku je zvýšení cen zájezdů u této destinace mírné, maximálně do tří procent proti loňsku. „Nárůst cen v dalších sezónách se dá očekávat, ale dle našeho názoru nebude nijak dramatický. Dochází k budování turistické infrastruktury a rozšiřování nabídky o další produkty cestovního ruchu, například půjčovny aut, půjčování jachet atd.," dodal mluvčí Čedoku Hynek Špinar.

Na Kubě přibývá Američanů

Celkem loni na Kubu přijely rekordní tři milióny zahraničních turistů. Za prvních sedm měsíců letošního roku se počet turistů v zemi zvýšil meziročně o 17 procent. Do země také přijíždí stále více Američanů.

Odborníci na cestovní ruch odhadují, že do konce letošního roku navštíví Kubu 150 000 Američanů, loni to bylo 91 000. V rámci uvolňování vztahů mezi USA a Kubou vláda amerického prezidenta Baracka Obamy zmírnila restrikce pro cesty na Kubu. V případě, že by Spojené státy ukončily zákaz turistických cest na ostrov, znamenalo by to podle odborníků na cestovní ruch příliv mnoha turistů z USA a další zvýšení cen.

„Pokud opravdu ke zrušení dojde, dá se očekávat, že Kubu zasáhne záplava amerických turistů. V důsledku toho pravděpodobně dojde ke zdražení služeb, ale zároveň k výraznému zkvalitnění. Čeští turisté se pak budou pravděpodobně orientovat na jiné země Karibiku," dodal marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma. Ročně na Kubu zavítá zhruba 17 000 českých turistů. Podle údajů portálu stoupla poptávka po zájezdech na ostrov na letošní zimní sezónu meziročně o 32 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám