Hlavní obsah

Hlavní atrakci Panamy si muži užívají výrazně více než ženy

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, kdepak, nejde o žádnou nemravnost, jak vás možná v koutku mozkového ústředí napadlo. Řeč je o nejznámější stavbě Panamy a jedné z nejznámějších technických staveb na světě vůbec, Panamském průplavu. Jeho výstavba stála na přelomu 19. a 20. století život více než pět tisíc dělníků. To, co ovšem ve Střední Americe vzniklo, se stále využívá a fascinuje návštěvníky Panamy dodnes.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Oblíbená podívaná na lodě projíždějící zdymadly Panamského průplavu.

Článek

Těžko byste hledali zajímavější výlet z Panama City než právě Panamský průplav. Půlhodinka jízdy autem vás zavede z velkoměsta vzdáleně připomínajícího trochu omšelejší Miami do přírody, kde budete mít všude okolo džungli na dohled. A když spatříte při jízdě po mostech u břehů skupinky krokodýlů, uvědomíte si, že hranice civilizace a divočiny je kolem panamské metropole poměrně úzká.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Fauna kolem Panamského průplavu je velmi bohatá, jen mít oči otevřené.

Na výběr při sledování obřích nákladních lodí máte přitom hned dvě místa. Oblíbená jsou zdymadla Miraflores, u kterých je moderní klimatizované návštěvnické centrum a hned tři vyhlídková podlaží. Komentovaná prohlídka trvá přibližně dvě hodiny. Následně pak můžete pozorovat cvrkot třeba až do konce otevírací doby, což je půl pátá odpoledne.

Pokud ale vážíte cestu o nějaký ten kilometr dále, ještě lepší volbou jsou zdymadla přímo u jezera Gatun. Nejenže se tam nebudete mačkat, protože je tam výrazně méně turistů, ale vyhlídková plošina je umístěná tak ideálně, že si pouze stačí sednout a můžete sledovat němé divadlo skoro celý den. A mnoho turistů, povětšinou mužů, celý den opravdu i vydrží.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zdymadla Miraflores

„Pravda je, že Panamský průplav je místem, které při návštěvě Panamy málokdo vynechá. Tato neuvěřitelná stavba nadchne i technické laiky, zvlášť pokud přihlédneme k faktu, že byla uvedena do provozu poprvé už před 105 lety,“ uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Za původními obyvateli

Samozřejmě je o Panamský průplav zájem nejen mezi českými turisty, ale celosvětově. Návštěvnosti průplavu přitom ve velkém pomohlo právě otevření moderního návštěvnického centra u zdymadel Miraflores, kde je k dispozici i trochu více informací a fotografií, na kterých si můžete prohlédnout, jak tento kolos vznikal.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Indiáni kmene Emberá žijí v bezprostřední blízkosti Panamského průplavu. I za nimi turisté rádi jezdí.

Turisté pak často rádi kombinují výlet na Panamský průplav s návštěvou místních původních obyvatel, tedy příslušníků kmene Emberá, kteří stále ještě žijí v bezprostřední blízkosti průplavu u Gatúnského jezera. Do jejich života se sice už dostávají i některé moderní vymoženosti, přesto si z velké části udržují alespoň své řemeslné schopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám