Hlavní obsah

Fotograf pořídil díky koronaviru unikátní letecké snímky Prahy

Novinky, mšv

Jedinečná příležitost se naskytla fotografovi Ondřeji Laurinovi. Ten využil klidného období během koronavirové epidemie, kdy se nelétalo a nebe tak bylo prázdné, aby nafotil unikátní letecké snímky Prahy. Za běžné situace by se přitom nad hlavní město tak snadno nedostal.

Foto: Ondřej Laurin (8x)

Letecké snímky vznikly díky nulovému leteckému provozu nad Prahou.

Článek

Laurin podnikl hned dva vyhlídkové lety, nejprve 16. června, poté ještě 1. července. Vznikly při nich desítky snímků různých částí a dominant Prahy, ať už Pražského hradu, vinohradského náměstí Míru, Strakovy akademie, kde sídlí česká vláda, nebo Petřína. Fotilo se z výšky šest tisíc stop, což odpovídá zhruba 1,6 kilometru.

„Let nad Prahou je problematický ze dvou důvodů. Nad městem se do výšky pěti tisíc stop nachází omezený vzdušný prostor, kam běžná letadla nesmí –pouze dvoumotorová na zvláštní povolení, vrtulníky Letecké záchranné služby a podobně,“ vysvětluje Laurin s tím, že sám letěl Cessnou 172.

Václavské náměstí a Národní muzeum.

Náměstí Míru s kostelem sv. Ludmily na Vinohradech.

„Většina Prahy se také nachází v řízeném okrsku letiště Ruzyně. Za běžného provozu je problém dostat povolení ke vstupu do tohoto prostoru od Řízení leteckého provozu (ŘLP),“ doplnil.

V budoucnu složitější

Koronavirová krize ale v tomto případě fotografovi přála, protože bylo možné povolení pro let nad Prahou získat.

„Před každým letem jsme s pilotem Davidem Heclem telefonicky kontaktovali příslušné stanoviště ŘLP, se kterým jsme se domluvili, zda a za jakých podmínek je možné do prostoru vstoupit,“ napsal Laurin Novinkám. Pak už se letělo, přičemž každá cesta trvala zhruba hodinu.

Fotograf zdůrazňuje, že šlo o jedinečnou příležitost. Vzhledem k postupnému obnovování provozu pražského letiště bude podobná činnost v budoucnu opět mnohem složitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám