Hlavní obsah

Edinburgh: jedna ze dvou skotských metropolí

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotsko, jež se jen tak tak vyhnulo hrozbě, že se stane nezávislým státem, má dvě metropole, Edinburgh, tu oficiální, a „levobočka“ Glasgow. Jeden čas spolu soupeřily, pak si rozdělily úlohy a každá na své slávě a prosperitě pracuje po svém.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Calton Hill v Edinburghu

Článek

Starobylý Edinburgh si zakládá jak na své důstojnosti, tak na bohatých dějinách. To první stačí návštěvník ocenit i při víkendové návštěvě, do dějin města ale stihne jen nahlédnout skrze jeho dnešní tvář.

Dvě ulice jsou z hlediska orientace pro návštěvníka Edinburghu klíčové. Tou první je Princess Street, která je hranicí nového města, zatímco osou starého města je Royal Mile.

Nové město

O půlmiliónovém Edinburghu, jehož centrum se od roku 1995 nachází na seznamu světového dědictví UNESCO, se říká, že má největší koncentraci historicky chráněných budov na světě. Část z nich je v obdélníku nového města, který po délce lemují z jedné strany Queen Street a z druhé již zmíněná Princess Street. Novému městu je asi 200 let a jeho ulice jsou přehlídkou klasické anglické architektury, vznešených domů, paláců a sídel.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Skotové v typických krojích

Do výšky 60 metrů se v Princess Street Gardens tyčí památník místního básníka a spisovatele Waltera Scotta z roku 1844. Největší, jaký prý byl kdy kterémukoliv spisovateli postaven.

Na východním konci Princess Street se zvedá návrší Calton Hill. Na jeho úbočích dnes stojí hotely, vládní budovy, americký konzulát a blíže k vrcholu jsou památníky. Mezi nimi nedokončený Skotský památník na oslavu vojáků z protinapoleonských válek.

Obdélník nového města je zaplněn elegantními obchody a restauracemi a je prý (spolu se čtvrtí West End) rájem pro ty, kteří rádi nakupují kvalitní, elegantní a módní zboží. Pokud patříte mezi ty, pro něž je nakupování spíše nutností než zábavou, tak raději přejděte po mostě nad parkem a dráhou do míst, kde bývalo tržiště a městské popraviště.

V „území nikoho“ mezi novým a starým městem je mimo jiné nádraží Waverley. Ale hlavně jedno z nejpozoruhodnějších muzeí města – Skotská národní galerie.

Královská míle

Staré město je jako většina starých měst. Málo pravých úhlů a fasád podle pravítka. Zato dějiny se tu na člověka sypou ze všech stran. Královská míle (Royal Mile) je dlouhá ulice, zčásti pěší zóna, vedoucí od paláce Holyrood, skotského sídla britských panovníků, vzhůru k hradu, který zase býval sídlem panovníků skotských. Nechť vás nemate, že pro snadnější orientaci má Royal Mile v různých úsecích různá jména (Lawn Market, High Street, Canongate).

Na místě dnešního Palace of Holyrood bývalo opatství už v roce 1128. Později tam pobývali skotští králové a dnes, pokud zrovna není na návštěvě Edinburghu Alžběta II., slouží palác jako muzeum.

Cestou vzhůru po Královské míli uvidíte moderní komplex budov skotského parlamentu, můžete se zastavit v Muzeu dětství a pak už se pomalu dostanete na širokou pěší zónu, dlážděnou kočičími hlavami.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Chrám sv. Jiljí

Této části Royal Mile dominuje katedrála nesoucí jméno patrona Edinburghu, jímž je sv. Giles (Jiljí). Stojí na místě, kde býval malý kostelík, jehož existence je doložena už v polovině 9. stol. Katedrála vlastně katedrálou není, protože zdejší církev patří mezi protestantské, které takové instituce nemají.

Hospody i hrad

Na mnoha budovách je patrné, že stavitelům města imponovala antika. Fasády, sloupoví a další architektonické prvky mají připomínat zejména staré Řecko. Nejen proto se ale Edinburghu říká Atény severu. Je tomu tak hlavně proto, že město odjakživa bývalo duchovním střediskem země.

Narodil se tam věhlasný ekonom Adam Smith, filozof David Hume, spisovatelé Walter Scott, Arthur Conan Doyle, duchovní otec Sherlocka Holmese, Robert Louis Stevenson, nehlubokou stopu tam zanechala i Joanne Rowlingová, autorka Harryho Pottera.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Suvenýry seženete v edinburských ulicích bez problému.

Na Royal Mile a v její blízkosti jsou ve starém městě četná místa spjatá s těmito a dalšími osobnostmi. Můžete navštívit jejich oblíbené hospody a bary, místa, kde vznikala světoznámá literární díla.

Edinburský hrad, který dominuje městu na horním konci Royal Mile, je cosi jako skotský národní symbol. Je to mohutný, dobře opevněný komplex postavený na dávném vulkanickém útesu. Na hradě se v roce 1140 poprvé sešel skotský parlament. V roce 1566 se tam královně Marii Stuartovně narodil syn Jakub, který později usedl nejen na skotský, ale i na anglický trůn.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Edinburský hrad

Kolem hradu se točí nebo jsou s ním spojeny všechny důležité události skotských dějin. Jsou v něm uloženy korunovační klenoty patřící k nejstarším v Evropě, je zde velký sál, kde se odbývaly nejvýznamnější státní obřady, královský palác, kaple sv. Margarety, údajně nejstarší budova Edinburghu, dochovaná v původní podobě.

Jak do Edinburghu

Nejjednodušší cesta do Edinburghu je letecky. Ceny zpáteční letenky nízkonákladových společností se pohybují mezi pěti a sedmi tis. Kč. Vzhledem k velice frekventovanému leteckému spojení mezi Prahou a Londýnem a k možnosti získat levnou letenku lze uvažovat i o letu do Londýna a o další cestě vlakem nebo autobusem.

Zájezdy

Skotsko, nejen jeho metropole, ale i venkovské kláštery, magické přírodní krásy, palírny whisky apod., je oblíbeným cílem zájezdů některých českých cestovek. Před koupí zájezdu se snažte zjistit, jak zkušený a znalý je jeho průvodce.

Doprava

Edinburgh, respektive to, co stojí opravdu za vidění, se dá projít pěšky.

Ubytování

V Edinburghu ani v Glasgow nepatří ubytování k nejlevnějším. V okrajových částech města ale seženete tříhvězdičkový hotel od 50 liber. Ceny se však hodně mění i podle sezóny.

Britské a skotské

V Edinburghu můžete platit britskými librami, ale pokud vám budou v obchodech vracet bankovky, budou to zpravidla libry skotské. Mají sice stejnou hodnotu, ale jinde než ve Skotsku jimi nezaplatíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám