Hlavní obsah

Dubaj je tak trochu město ze sci-fi filmu

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať přijíždíte z kteréhokoliv směru k Dubaji a před vámi se zaleskne štíhlá, více než 800 metrů vysoká věž nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, máte pocit, že jste na jiné planetě nebo jste se stali aktéry vědeckofantastickém filmu. To druhé má k pravdě docela blízko.

Foto: Profimedia.cz

Burdž Chalífa je chlouba stavitelství ve Spojených arabských emirátech. Je to nejvyšší objekt na světě stvořený člověkem.

Článek

Poznat Dubaj určitě stojí za to. Cestovní kanceláře nabízejí spoustu cenově dostupných pobytových zájezdů. Užijete si tepla, tyrkysového čistého moře s plážemi s jemným pískem a uvidíte věci, z nichž vám půjde hlava kolem. Při pohledu na Burdž Chalífa nebo Burdž Al-Arab i další mrakodrapy určitě.

Foto: Karel Felt, Právo

Málokde uvidíte tolik zlata pohromadě jako na Zlatém súku (zlatý trh, na který jezdí snad všichni významní klenotníci světa).

Navíc si tu koupíte, především co se zlata, elektroniky, koření nebo látek týče, věci, o nichž se vám doma ani nesní. Kdo se stydí smlouvat, připravuje se o peníze a kazí radost z obchodu sobě i prodávajícímu. I když vám obchodník stokrát řekne, že nemůže víc slevit, protože nemá co dát dětem do úst, a třikrát za vámi vyjde z obchodu, buďte bez obav. Obchodník rozhodně nezchudl.

Pooh bez Prasátka

Nemusíte se obávat ani neobvyklé stravy, protože v Dubaji je spousta restaurací s mezinárodní kuchyní, na jakou si vzpomenete. Pravda, kromě české, zatím.

Rozhodně se neděste ani přísných společenských pravidel, která stanoví islám. Stačí dodržovat ta nejzákladnější. Nekoupat se „bez“, ženy ani nahoře, nevstupovat do mešity v obuvi a mít při vstupu do ní zakrytá ramena. Nátělník nebo úzká ramínka sice nejsou nejlepším řešením ani při pohybu na ulici, ale v kosmopolitní a velmi tolerantní Dubaji se to snese.

Jsou tu zvyklí na ledacos. Především boháči z východní Evropy sem už zavlekli i prostituci včetně „materiálu“ k ní potřebného. Evropanovi to nepřijde. Ten spíš přemýšlí nad tím, proč medvídkovi Pooh chybí jeho přítel – Prasátko, zatímco všechny ostatní najdete ve všech hračkářstvích v nejrůznějších velikostech. Homer Simpson zase nepije pivo a jeho manželka má zahalený obličej. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Nezlomte si krk

Dubaj se pyšní několika světovými nej... Začněme u nejvyšší budovy světa, která se vám do objektivu obyčejného fotoaparátu celá prostě nevejde.

Neskutečná stavba vás neustále nutí zaklánět se, proti čemuž bude po pár minutách protestovat vaše krční páteř. Když pak před vámi na umělém jezeře vytryskne největší fontána na světě, nestačíte sledovat její pohyb na melodii a krk si pro změnu ukroutíte.

Foto: Mosab Omar, Reuters

Mrakodrap Burdž Chalífa s 818 metry dosáhl prvenství mezi výškovými budovami.

Stojí za to sednout si na lavičku a porozhlédnout se i po okolních mrakodrapech, byť to jsou „bábovičky“ vysoké něco přes sto metrů. Jako například věže Emirates Towers nebo Dubai World Trade Centre. Můžete také zmizet v obchodech, restauracích či v kavárnách Dubai Mallu, což je prý největší obchodní centrum planety. Jak je zde zvykem, uvnitř je i kluziště a brusle vám tu půjčí.

Giganti na písku

Pokud byste měli chuť si zalyžovat, když venku je kolem čtyřiceti stupňů Celsia, vezměte si taxi za pár dirhamů a přejeďte k obchodnímu centru Mall of Emirates, které už je druhé, ale jen o málo menší než Dubai Mall. Jeho součástí je zvláštní tubus, který skrývá pět sjezdovek, dlouhých 400 m. Samozřejmě, kompletní vybavení vám tu půjčí.

Dosud nejznámější stavbou Dubaje je nepochybně hotel Burdž Al-Arab, do roku 2009 nejvyšší na světě s 321 m, letos ho překonal o dvanáct metrů Rose Rotana Hotel. Burdž AlArab však zůstává nejdražším hotelem planety a to nejen cenami za pokoje a apartmány, ale i vybavením interiéru. Kliky, ale i madla a vše, co si lze představit, je pokryto 24karátovým zlatem.

Foto: Karel Felt, Právo

Burdž Al-Arab je označován za nejluxusnější hotel planety.

Součástí je obří akvárium, ale také heliport, na němž hrál tenis Roger Federer a golfové míčky z něho odpaloval do moře Tiger Woods. Pokud nejste hostem nebo v hotelu nemáte obchodní jednání, dovnitř se nedostanete.

To hotel Atlantis, který připomíná obří bránu v arabském slohu, je z části přístupný a rovněž v něm najdete veliké akvárium a další vodní atrakce včetně delfinária nebo žraločí show. Světovou raritou je i podmořský hotel Hydropolis, ležící 300 m od pobřeží v hloubce 15 m a dostanete se k němu proskleným vlakem.

I sem přišla krize

Umělý ostrov Palm Džumejra, na němž Atlantis stojí, je nejznámějším z celé plejády ostrovů vytvořených z miliónů tun písku a tmelícího materiálu. Tady jsou k mání nejdražší apartmány, z nichž většinu prý skoupili Rusové. Měla tu vyrůst i obří Trumpova věž. Nejen tato stavba ale i další, byly dočasně pozastaveny, protože i na Dubaj dolehla světová finanční krize.

Ostrov ve tvaru obří fíkové palmy, který byl zbudován i proto, aby byl vidět z kosmu, podobně jako Velká čínská zeď, už není největší. Překonal ho Palm Deira, který připomíná spíš než palmu obří tenisovou raketu, ale také souostroví World, což jsou umělé ostrůvky, seskupené do tvarů světadílů, a kolem nich jsou planety sluneční soustavy.

Foto: Matthias Seifert, Reuters

V emirátu Dubaj v posledních letech vznikaly megalomanské projekty - například umělý ostrov ve tvaru palmy.

Díky ostrovům vzniklo v Dubaji 120 kilometrů nových pláží. Za prohlídku určitě stojí zrekonstruovaná pevnost, což je nejstarší stavba ve městě z devatenáctého století, z níž se stalo Dubajské muzeum. Podívejte se i do mešity Al Džumejra, jedné z největších na světě. Ne největší, protože emirátští šejkové ctí prioritu Mekky a Medíny. V noci je však nádherně osvětlená.

Rady na cestu

Vízum

Zažádejte o ně včas. Můžete tak udělat na velvyslanectví SAE ve Vídni, ale mnohem jednodušší je to přes cestovní kancelář nebo agenturu nebo zástoupení leteckých společností, např. Emirates. Cena za vízum se pohybuje kolem 50 USD podle druhu a délky pobytu. Cestovní kanceláře nabízejí pobyty v Dubaji i pod hranicí 10 000 Kč.

Peníze

Za 1 USD dostanete podle aktuálního kurzu 3,55–3,65 dirhamu. Ve velkých obchodních střediscích jsou bankomaty (Visa, MasterCard, American Expres) a banky. Ve většině obchodů, na tržištích (súkách) můžete platit dolary nebo eury, ale kurz může být nevýhodný.

Voda a alkohol

Alkohol nekoupíte, jen nealkoholické pivo, ale v hotelových barech je k dostání. Kupujte pouze balené nápoje v láhvích a v restauracích si je dávejte bez ledu. V žádném případě nepijte vodu z vodovodu.

Doprava

Nejlepší a nejlevnější jsou taxíky, 10 km vyjde přibližně na 5 dirhamů. Využívejte především bílo-zlaté, které mají i taxametry. Předem je dobré se domluvit s taxíkářem, zda zná cestu. Řídí je většinou Indové a Pákistánci či Filipínci a ti mívají problém se znalostí místa i angličtiny.

Čeho se vyvarovat

Nefotografujte vládní a státní budovy, letiště, vojenské objekty, policisty. Už vůbec ne arabské ženy! Za vše hrozí tresty. Pokud budete fotografovat či natáčet například na trhu, předem se zeptejte. Na ulici nepijte alkohol, v době ramadánu na ulici nejezte a nekuřte. Do mešit, ale jen těch, do nichž může vejít „nevěřící“, nevstupujte v botách a jen se zahalenými rameny.

www stránky

www.mzv.cz

www.sejk.cz

www.travelesprit.cz

www.dubaj-info.cz

Zlatý ráj leží ve staré Deiře

Do staré části Dubaje, která se nazývá Deira, se lze dostat taxíkem nebo i metrem, jež bylo otevřeno v září 2009 a podstatná část ho vede nad zemí. Řídí ho počítač, takže strojvůdce v prvním voze nehledejte.

Dubaj v noci rozhodně stojí za prohlídku a nejlepší je z paluby lodi, plovoucí po 12 km dlouhé zátoce Creek. Ať už na malé abře nebo větší dřevěné lodi dhou, kde se i navečeříte. Není to nejlevnější, ale zase s pivem či vínem, které dostanete jinak jen v hotelu. Pohled na město je nádherný. Mezi osvětlenými mrakodrapy vás zaujme i obří živá palma, ale také potemnělá budova bývalého hotelu Intercontinental. Je stará 25 let, a tudíž už nemoderní.

Tady nejlevněji nakoupíte koření, kávu, skvělé oříšky, koberce, vodní dýmky, typické konvice na kávu, látky. Hlavně však až čtyřiadvacetikarátové zlato, mohutné řetězy nebo jemňoučké šperky.

U zlata nemějte obavy, to by byl pro obchodníka životní problém, kdyby vás chtěl ošidit na kvalitě. A klidně se podívejte na puncovní značky. V každém případě smlouvejte a smlouvejte. A pak si zajděte do některé z mnoha restaurací či kavárniček na něco dobrého a na skvělou arabskou kávu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám