Hlavní obsah

Do Kubovy Hutě jezdí Silvestrovské detektivní vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vimperk

Z Vimperku na Kubovu Huť v úterý krátce po osmé vyjel zvláštní Silvestrovský vlak. Stifterův pošumavský železniční spolek jich tam spolu s Českými drahami vypraví v poslední den roku čtyři. Prvním spojem vyrazilo asi 600 lidí. Všechny loni přepravily 3000 cestujících, řekl na nádraží předseda spolku Roman Hajník. Železniční nadšenci tradici založili před 14 lety.

Foto: Profimedia.cz

Letošní silvestrovský vlak má detektivní tématiku.

Článek

"Během těch uplynulých 13 ročníků se s námi cestující podívali mezi piráty, na Divoký západ i Blízký východ, prožili pohádku i horor, přenesli se do středověku i budoucnosti a zažili mnoho dalších a neopakovatelných zážitků," zavzpomínal Hajník a mezitím mu ujel první vlak.

Ani letos pořadatelé tradici neporušili, jízdy tam a zpět s podtextem Vražda v Orient expresu se nesou v duchu detektivním, plném logiky, dedukce, kriminalistického štěstí i tvrdé práce malých šedých buněk.

Cestující ve vlaku se v úterý setkali s poručíkem Columbem i s jeho záhadnou manželkou, zaposlouchají se do zvuků houslí Sherlocka Holmese, posedí v Hospodě Na Mýtince s inspektorem Trachtou a setkali se také s jejich obávanými protějšky ze světa zločinu. Cestou šumavskou krajinou mohli sledovat vyšetřování záhadné vraždy. Do rolí známých i méně známých postav se převtělili členové Divadelního spolku Bouček a skupiny historického šermu z Vimperku.

Poslední vlak jede před druhou

Poslední vlak vyjede z Vimperku v úterý ve 13:46 a do Kubovy Hutě dorazí ve 14:17. V nejvýše položené železniční stanici v Čechách čeká na cestující občerstvení, prohlídka techniky Horské služby, úřadovny vlakové pošty a pojízdná pohádková kancelář. Zájemci si mohou zakoupit upomínkové předměty, odeslat novoroční přání i získat speciální silvestrovská razítka.

Někteří se od vlaku vydali na silvestrovský výstup na vrchol Boubína. I tam mají pro ně pořadatelé připraveny pamětní certifikáty, pohledy a razítko. Na vimperském nádraží je sice avizované sněhové hřiště, ale z přemrzlého a sypkého sněhu nelze letos tvořit žádná díla. Bývaly doby, kdy ho tam leželo i 160 centimetrů, letos je ho navíc málo.

Poslední vlak se vrací do Vimperka v 15:15. O hudební doprovod ve vlacích se letos starají hned dvě kapely. Jízdné zůstalo beze změny, za zpáteční jízdenku Vimperk–Kubova Huť a zpět zaplatí dospělí 50 korun. Loni vlaky na Silvestrovských jízdách přepravily 3000 cestujících. Ti, kdo je nestihli letos, mohou s jubilejním ročníkem počítat i v závěru roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám