Hlavní obsah

Devatenáctiletá pilotka chce sama obletět zeměkouli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanovit světový rekord se snaží 19letá Zara Rutherfordová. Touží se totiž stát nejmladší dívkou, která sama obkrouží zeměkouli v ultralehkém letadle. Při své misi, na niž vyrazila v srpnu, plánuje zdolat celkem 51 tisíc kilometrů a navštívit 52 zemí. Jejími zatím posledními zastávkami jsou Soul a Tchaj-wan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Náctiletá pilotka Rutherfordová přistála v SouluVideo: Reuters

 
Článek

„Byla to výzva,“ prohlásila britsko-belgická dívka bezprostředně po sobotním přistání na jihokorejském mezinárodním letišti Kimpcho u Soulu. „Zasekla jsem se na celý měsíc kvůli vízům a problémům s počasím na Aljašce a další měsíc jsem byla zaseklá ze stejných důvodů v Rusku,“ uvedla Rutherfordová a zároveň si posteskla, že svou výpravu nestihne dokončit do Vánoc, jak původně plánovala.

Dívka nyní předpokládá, že cestu, kterou započala v srpnu na belgickém letišti Kortrijk-Wevelgem, dokončí v polovině ledna.

Kvůli nejrůznějším opatřením proti šíření covidu Rutherfordová často neměla možnost navštívené destinace prozkoumat detailněji. „Ačkoli nemohu vždy jít třeba do muzeí či restaurací, všechno vidím ze vzduchu a to je úžasné,“ řekla serveru CNN.

Povzbudit mladé dívky

Rutherfordová se nesnaží pouze dostat do knihy rekordů. Doufá, že svou výpravou povzbudí další mladé dívky i ženy, aby se více zajímaly o vědu, technologie, inženýrství a matematiku, ale třeba i o letectví.

Pokud svou pouť nicméně úspěšně dokončí, připíše si rekord, který aktuálně drží Shaesta Waisová. Ta zeměkouli obletěla zcela sama v 30 letech, a to v roce 2017. Zatím nejmladším člověkem, který takovou cestu podnikl, je Mason Andrews, kterému bylo v té době, tedy v roce 2018, 18 let.

Po 104 dnech došla Češka pěšky do Istanbulu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám