Hlavní obsah

Covid pas považují za užitečný dvě třetiny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný covid pas, který má usnadnit cestování do zahraničí, považují za užitečný dvě třetiny Čechů. Vyplynulo to z červnového průzkumu společnosti Kiwi.com ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Více než polovina lidí také uvedla, že se díky očkování cítí na cestách bezpečněji.

Foto: Profimedia.cz

Covid pasy mají usnadnit cestování.

Článek

O užitečnosti covid pasů je přesvědčeno 63 procent Čechů. Ještě o tři procenta více lidí pak uvedlo, že se díky očkování cítí bezpečněji.

Z uskutečněného průzkumu také vyplynulo, že Češi respektují cestovní opatření, mimo jiné i cestovatelský semafor. Třetina lidí ho považuje za klíčový při plánování dovolené, vůbec ho pak nezohledňuje 38 procent respondentů. Méně než třetina (30 procent) semafor bere v potaz s tím, že je ochotna podstoupit přísnější cestovní požadavky, aby se dostala do cílové destinace.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Vzroste zájem o cestování

„Náš nedávný výzkum také ukázal, že menší část dotazovaných se obává o svá soukromá data, která jsou součástí covid pasů. Nicméně tyto osobní údaje nejsou v rámci kontrol uchovávány ani předávány mezi členskými státy,“ řekla ředitelka Customer Experience v Kiwi.com Eliška Řezníček Dočkalová.

Doplnila, že rostoucí zájem o rezervace šel vypozorovat ještě před zavedením oficiálních certifikátů. „Co se týče zájmu o cestování mezi evropskými státy, Kiwi.com očekává mezi červnem a zářím oproti minulému létu stoprocentní nárůst,“ uvedla Řezníček Dočkalová.

Takzvaný covid pas slouží primárně jako doklad o očkování. V digitálním dokumentu se však dají schraňovat i aktuální testy nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Češi mohou využít aplikaci ministerstva zdravotnictví Tečka, kterou propojí se svými údaji na ocko.uzis.cz.

Lidé mohou očkování proti covidu či test prokázat aplikací Tečka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám