Hlavní obsah

Costa Brava, kraj překvapivých kontrastů

Právo, Miluše Válková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už staří Řekové si uměli ke vstupu na Pyrenejský poloostrov zvolit to správné místo. Někdejší osada Emporion na břehu velkolepé zátoky Roses se o pár set let později, za císaře Augusta, spojila s římským vojenským táborem a vzniklo tu Municipium Emporiae.

Foto: Miluše Válková, Právo

Empúries ukazuje řecké a římské památky.

Článek

Osud však tomuto městu nepřál. Upadalo v zapomnění, a kdyby se tu v roce 1908 neusídlili archeologové, asi by ho navždy zasypal písek. Rozsáhlé naleziště Empúries dnes patří k nejvýznamnějším španělským památkám z dob řeckořímské kolonizace a přidáme-li k tomu nádherné, klidné pláže v jeho bezprostřední blízkosti, není divu, že je vděčným cílem turistů. Costa Brava nabízí spoustu dalších přitažlivých míst.

Nejen romantika

Costa Brava se rozprostírá od francouzské hranice až k městečku Blanes. Název Divoké pobřeží, jak zní překlad, této překrásné oblasti sedí. Pobřeží svažující se strmě do moře, porostlé piniemi, je přerušované většími či menšími zátokami, z nichž mnohé, zvláště v jižnější části, doplatily na nekontrolovatelný rozvoj cestovního ruchu.

Foto: Miluše Válková, Právo

Klášter Sant Pere de Ródes

Klidné rybářské vesničky se proměnily v kosmopolitní letoviska s rozličnými atrakcemi. Vyrostlo tu až přespříliš hotelů a apartmánů, které s krajinou příliš neladí. Pohodlný turista však dokáže leccos odpustit, zvláště když se ještě i zde najdou kouzelná zákoutí s intimními plážičkami, ukrývajícími se pod skalnatými útesy, kde moře občas dokáže předvést svou sílu.

Půvabná Tossa de Mar

Je všeobecně známo, že pobřeží mezi Sant Feliu de Guíxols a Tossou de Mar patří k nejkrásnějším úsekům Costa Brava. Silnice tu šplhá do výšky šesti set metrů a za každou zákrutou nabízí stále nové pohledy na moře tříštící se o skalní útesy. Pak se před vámi objeví kouzelná zátoka plná rybářských člunů, na jejímž konci se zvedá skalnatý mys se zbytky středověkých hradeb a bašt.

Vítá vás Tossa de Mar, jedno z nejpůvabnějších městeček této části katalánského pobřeží. Koncem 19. století objevili jeho kouzlo katalánští malíři, krajináři. I první zahraniční návštěvníci byli umělci – spisovatelé a výtvarníci – kteří chtěli poznat kraj, o němž Marc Chagall hovořil jako o „modrém ráji“.

Foto: Miluše Válková, Právo

Jedna z pláží v Tossa de Mar

Tossa de Mar si dodnes uchovala středověký ráz, poněvadž nové hotely, apartmány, obchody, banky a vše, co k modernímu letovisku bezpochyby patří, se začaly stavět mimo hradby. Při procházce kouzelnými uličkami starého města stojí za návštěvu Městské muzeum, které sídlí v jednom z nejstarších středověkých domů, nalepeném na hradby a kruhovou věž, a chlubí se i dvěma obrazy Marka Chagalla.

Rušný Lloret de Mar

Jestliže Tossa de Mar se dá pokládat za oázu klidu, Lloret de Mar, ležící o pouhých dvanáct kilometrů jižněji, má zcela jinou atmosféru. V roce 1908 se v městečku objevil první automobil a první letní host, v roce 1950 objevili Lloret de Mar první zahraniční turisté.

Provinční městečko velmi rychle měnilo svou tvář. Úzké půvabné uličky v centru ožily. Vzniklo tu jedno velké obchodní centrum s množstvím obchodů a obchůdků, barů a restaurací, které útočí ve dne v noci na peněženky návštěvníků.

Dnes největší středisko na pobřeží Costa Brava je kvůli svému rušnému nočnímu životu doporučováno především těm mladším, kteří něco vydrží. Ovšem na své si tu přijdou i rodiče s dětmi. Lákadlem jsou nejrůznější radovánky na moři i na souši, četné možnosti sportovního vyžití od vodního lyžování, windsurfingu, mořských kajaků až po potápění. Stačí si vybrat tu správnou pláž.

Foto: Miluše Válková, Právo

Ambit katedrály ve městě Girona

V Lloretu si najde tu svou pláž skoro každý. Ta největší přímo v centru města je lemována nádhernou palmovou promenádou a bývá dost přeplněná. Na sedmi kilometrech členitého pobřeží tohoto letoviska však objevíte i malebné zátoky i úplně malinké plážičky, které jsou z centra města dostupné pěšky, případně na ně dojedete městským autobusem.

Do Marinelandu nejen za delfíny

Nejrozlehlejší aquapark Marineland v Katalánii je v Palafolls, v bezprostřední blízkosti Lloretu de Mar. K největším magnetům, pomineme-li nejrůznější vodní atrakce, patří zajisté delfíni a lachtani. O delfínech je známo, že mají rádi lidskou společnost. Mnohé však překvapí, že stejně hraví a chápaví mohou být i lachtani, kteří jsou schopni se za šest až dvanáct měsíců naučit až třicet různých výstupů.

Není divu, že při těchto představeních je vždy živo. Potlesk však sklízejí i draví ptáci a hlavně papoušci, kteří při své show jezdí na kole, počítají a dokonce řídí motorku či džíp.

To však není vše, co učinilo z Marinelandu jeden z nejoblíbenějších cílů mnoha rodin, trávicích na Costa Brava dovolenou. Láká i malá zoologická zahrada s místní a jihoamerickou faunou. Nechybí nejrůznější možnosti občerstvení, od restaurace až po rozličné stánky.

Rady na cestu

DOPRAVA: Letecky do Barcelony (od 4700 Kč), případně je možné využít charterových letů cestovních kanceláří, odtud pak autobusem. Autobusové spojení do jednotlivých letovisek je velmi dobré. Na některá výletní místa se však veřejnou dopravou nedostanete. Výhodné je půjčit si auto (asi 50 eur/24 hodin (při rezervaci na 3 dny a déle jsou tarify nižší). Podmínkou je řidičský průkaz alespoň dva roky starý a minimální věk 21 let.

TURISTICKÉ INFORMACE: V turistických informačních kancelářích dostanete zdarma plánek města, v němž se zrovna nacházíte, a většinou i prospekty v některém ze světových jazyků s informacemi o nejvýznamnějších památkách a zajímavých akcích v místě i nejbližším okolí.

TIPY NA VÝLETY: Figueres – Cadaqués – Púbol. Tři místa spojená se Salvadorem Dalím najdete v severní části Costa Brava. Snad nejúchvatnější je Cadaqués s rybářskou čtvrtí Portlligat v oblasti mysu Cap de Creus, kde si Dalí na břehu nádherné zátoky vybudoval svéraznou rezidenci. Máte-li k dispozici auto, stojí za to si odtud vyjet k ruinám románského benediktinského kláštera Sant Pere de Rodes (odbočka z Port de la Selva). Blanes – botanické zahrady Mari Murtra a Pinya de la Rosa. Girona – hlavní město této oblasti je prošpikováno středověkými památkami. Z četných kostelů vyniká majestátní gotická katedrála s překrásným románským ambitem.

Výhodou je také autobusová doprava zdarma z nejbližších středisek, z těch vzdálenějších organizují výlety do Marinelandu místní cestovní kanceláře. Celodenní vstupné vás přijde na 24 eur, děti (4–12 let) 17 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám