Hlavní obsah

Chrám Wat Arun je blyštivým majákem Bangkoku

Novinky, mšv

Je památkou, kterou by žádný návštěvník Bangkoku neměl minout. Wat Arun je poslední z trojice nejvýznamnějších a nejstarších chrámů v thajském hlavním městě a právem k sobě přitahuje pozornost. Po rozsáhlé rekonstrukci, jež skončila koncem loňského roku, září novotou a jako maják svítí na cestu všem, kteří ho minou.

Foto: Profimedia.cz

Wat Arun je pojmenovaný podle hinduistického boha Aruny.

Článek

Wat Arun neboli Chrám úsvitu nese svůj název po hinduistickém bohu Arunovi, který je personifikací načervenalé záře při východu slunce. Řadí se k nejvýznamnějším památkám Bangkoku, pochází nicméně z doby, kdy město ještě vůbec neexistovalo. Současnou podobu získala stavba až počátkem 19. století, její stěžejní část tvoří 82 metrů vysoká věž zvaná prang, která je obložená pestrobarevnou mozaikou.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní věž chrámu je přes 80 metrů vysoká.

Foto: Profimedia.cz

Krása památky tkví také v detailech.

Foto: Profimedia.cz

Původní chrám existoval ještě před založením Bangkoku.

A právě blyštivé porcelánové střípky dělají z chrámu takový klenot. Výzdoba vynikne hlavně při bližším prozkoumání v detailu, návštěvníci ji mohou obdivovat například, když se vypraví na vrchol hlavní věže po strmých schodech. Je to sice náročnější výstup, ale na horní terase budou odměněni výhledem na Bangkok.

Návštěvníci se mohou podívat i do útrob chrámu, kde naleznou Buddhovu sochu, kterou prý navrhnul sám král Rama II. v době, kdy památka získala současnou podobu. Z tohoto období pocházejí také nástěnné malby. V chrámu jsou uloženy i panovníkovy ostatky.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci mohou na vrchol věže vystoupat a pokochat se pohledem na město.

Turisté by ale chrám měli obdivovat s dostatečnou pokorou, na projevy neúcty — obzvláště u tak posvátných míst — jsou v Thajsku hákliví. Loni se u Wat Arunu dva turisté vyfotili se staženými kalhotami a měli z toho pořádný problém. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám