Hlavní obsah

Chcete navštívit Kubu? Máte nejvyšší čas, shodují se cestovky

Novinky, jky

Dostat se tam před tím, než vezmou Kubu útokem davy a vše se zdraží? Před deseti lety dokonale načasované, předloni za pět minut dvanáct a letos? Zhruba tak minutku po dvanácté. I tak má ale smysl cestu na Kubu dále neodkládat. Ti, kteří vědí, jak to bylo v Thajsku před 15 lety a mohou to porovnat se stávající situací, vědí a chápou.

Foto: Profimedia.cz

Výjev, který je možné spatřit snad jedině na Kubě.

Článek

Kuba je jednou z mála karibských destinací, kde pro mnoho turistů není moře tím hlavním lákadlem. A ač se o Kubě často říká, že je to ráj zejména pro milovníky kvalitních doutníků, rumu a automobilových veteránů. Hlavním důvodem, proč to tu ale mají lidé rádi, jsou obvykle Kubánci sami. Jenže s tím, jak si začnou zvykat na bohaté americké turisty, dá se očekávat, že budou služby zdražovat a osobní přístup se začne vytrácet.

Nejčastějšími turistickými cíli jsou během dovolené na Kubě hlavní město Havana a oblíbené letovisko Varadero. Možná až moc oblíbené. To však v posledním roce značně podražilo. Za návštěvu ale rozhodně stojí přilehlé korálové ostrovy Cayo Largo, Cayo Coco a Cayo Santa Maria, které nabízejí bílé pláže, a co oceníte nejvíc - klid.

Foto: Profimedia.cz

Atmosféra hlavního města Havany je jen těžko popsatelná.

„Češi by měli na Kubu vyrazit co nejdříve. Ostrov v poslední době prochází velkými změnami. Uvolňuje se režim a díky zlepšení vztahů s USA přichází do země nové finanční prostředky. S tím souvisí také postupně rostoucí ceny hotelů. Pro občany USA zatím platí pro cesty na Kubu určitá omezení, kvůli kterým například nemohou jezdit na ostrov za turistikou. To však nebude trvat dlouho. Češi tak mají nejvyšší čas poznat Kubu takovou, jaká byla poslední desítky let,” tvrdí Simona Fischerová z CK Fischer.

Zkuste údolí Viñales

„Podnikavci na Kubě vědí, že zájem o jejich zemi se rapidně zvyšuje. Infrastrukturu a hotely nevybudují Kubánci hned, ceny služeb se ale budou s narůstající poptávkou zvyšovat. Stejné to bylo už na Myanmaru (v Barmě), který se ekonomicky pohnul vpřed po uvolnění diktatury,” přizvukuje i Pavel Fellner, ředitel cestovní kanceláře S.E.N. specializující se na exotiku. Ten také doporučuje vydat se na Kubě mimo ta nejznámější místa.

Foto: Profimedia.cz

Údolí Viñales

„Poté, co navštívíte po dlouhých letech rekonstrukce v lednu čerstvě otevřenou budovu Gran Teatro Havana, kam můžete zajít na koncert či balet, doporučuji vydat se do údolí Viñales. Nádherná scenerie, ta nejlepší tabáková políčka, rolníci a přírodní krásy v objetí majestátních kopců Mogotes. To prostě nesmí chybět v itineráři žádného turisty, který cestuje na Kubu,” dodává Fellner a potvrzuje tak to, že na Kubě stále ještě existují místa, kde nejsou změny tak markantní.

Zima ideální, dá se ale i jindy

Kuba sice je destinací oblíbenou zejména během evropské zimy, ale fungovat se tu dá i v jiných měsících. Navíc máte tu jistotu, že se vyhnete těm největším davům. Samozřejmě pak ale nesmíte běsnit, když vás na cestách zastihne nějaký ten déšť. Ten na Kubě k cestám mimo hlavní sezónu patří.

Foto: Profimedia.cz

Bílé pláže jsou jedním z velkých kubánských lákadel.

„Kuba? To je 300 slunečných dnů v roce, bílé pláže, neskutečná krajina a žádné povinné očkování. S postupujícím uvolněním vztahů s USA, a tedy i rostoucí návštěvností Američanů ale Kuba bude ztrácet právě to, co zde Češi nejvíce hledají: neopakovatelnou atmosféru, stará auta, převážně koloniální architekturu bez obřích supermarketů a dost dobře i svou jednoduchost a vstřícnost místních obyvatel. To spolu s předpokladem vzrůstajících cen ubytování a dalších služeb dělá dobrý důvod letět na Kubu co nejdříve,” potvrzuje i Stanislav Zíma z Exim Tours.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám