Hlavní obsah

Cesta na letiště může stát víc než letenka

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Při každé koupi letenek je potřeba připočítat také finance spojené s dopravou na letiště. V některých evropských městech se totiž mohou vyšplhat až k tisícům korun. Cestovní náklady se pak mohou dostat až na dvojnásobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jízda z letiště do centra města taxíkem je nejdražší, veřejná doprava vyjde několikanásobně levněji, a to nejen v Praze. Ilustrační foto

Článek

Například do centra britské metropole se z letišť Gatwick nebo Stansted, vzdálených od Londýna přes 40 kilometrů, dostanete taxíkem za přibližně 99 liber (3000 korun), z Heathrow pak za 70 liber (přes 2100 korun). Ačkoliv zpáteční letenku z Prahy na Gatwick lze pořídit i s poplatky kolem 2000 korun.

Výrazně levnější je zvolit si pro cestu z letiště vlak, který z Heathrow vyjde na 20 liber (610 korun) a ze Stanstedu na 22,5 libry (690 korun). Nejvíce lze ale ušetřit jízdou autobusem, ta do Londýna stojí v přepočtu 180 korun z Heathrow a 360 korun ze vzdálenějšího Stanstedu. Na vysoké sazby cest z různých evropských letišť upozornila statistika rakouského automotoklubu ÖAMTC.

Drahý není jen Londýn

Na 100 eur (téměř 2600 korun) vyjde cesta do Benátek, pokud si turista dopřeje z letištního terminálu jízdu vodním taxi. Za klasický silniční taxík zaplatí 70 eur (1800 korun), pokud pojede do Benátek z asi 45 kilometrů vzdáleného letitě v Trevisu. Nejlevnější zpáteční letenka z Prahy do Trevisa stojí při včasném nákupu u nízkonákladové letecké společnosti okolo 2000 korun.

Poměrně nákladná je také cesta taxíkem z mnichovského letiště. Cestující vyjde na 60 eur (1550 korun). Mnohem levnější je v bavorské metropoli využití hromadné dopravy, ta vyjde na 11,2 eura (270 korun).

Cestu taxíkem na vídeňské letiště, které díky příhodné vzdálenosti od českých hranic a mnohdy i levnějším letům využívá řada Čechů, odhaduje ÖAMTC na 36 eur (930 korun). Železničním expresem vyjde přesun na letiště na 11 eur (280 korun), letištním autobusem na osm eur a příměstskou rychlodráhou jen na čtyři eura (100 korun).

Praha je levná

Jako obzvláště výhodné ohodnotil rakouský autoklub letištní spojení v Praze. Ve výpočtech uvedl, že taxikář bude chtít zhruba 600 korun a za MHD dá cestovatel jen 32 korun, přestože vzdálenost od centra je 22 kilometrů.

Průvan v peněžence neudělá ani čtrnáctikilometrová jízda z letiště do Barcelony, taxík stojí 16,5 eura (425 korun) a vlak v přepočtu 60 korun. Do katalánské metropole se turista z Prahy při zakoupení zpáteční letenky dostane již za 4000 korun.

Pro srovnání, v nevadském Las Vegas si taxikáři za cenu z letiště do centra účtují okolo 53 dolarů (přes 1000 korun). Cesta do centra města hříchu trvá z letiště přibližně 23 minut. V San Francisku v Kalifornii zaplatí cestující za téměř hodinový přesun z letiště do centra města až 150 dolarů (necelé 3000 korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám