Hlavní obsah

Bolívií, Kubou a Argentinou po stopách revolucionáře Che Guevary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Stále populárního revolucionáře Ernesta Che Guevaru ukáže z trochu jiného pohledu nová turistická trasa, která vede Argentinou, Bolívií a Kubou. Cheova stezka - Caminos del Che prochází místy, kde se Che Guevara narodil, bojoval a zemřel. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Památník Che Guevary na Kubě

Článek

Che Guevara, který v roce 1966 strávil několik měsíců i na českém území, je v Latinské Americe stále populární.

"Tato cesta ho formovala. Myslíme si, že může obohatit i turisty," uvedl argentinský koordinátor projektu Diego Conca.

Foto: Profimedia.cz

Che Guevara na každém kroku

V Argentině se součástí trasy stalo například revolucionářovo rodné město Rosario či plantáže, kde jeho rodina pěstovala maté. V Bolívii stezka vede pralesem do města Higuera, kde byl Che Guevara zabit. Další významnou zastávkou je i Valle Grande, kde byl revolucionář pohřben až do roku 1997, kdy byl exhumován a převezen na Kubu.

"Lidé z celého světa se na nás obracejí s žádostí o další informace. Každý měsíc sledujeme stoupající zájem. A nyní si myslíme, že se zájem ještě zvýší," konstatoval podle AP Conca.

Foto: Profimedia.cz

Che Guevara se narodil v argentinském městě Rosario. Ilustrační fotografie Planetária v Rosariu

Che Guevara žil v letech 1928 až 1967. Pocházel ze šlechtické rodiny, ale přiklonil se k radikálním idejím. Na Kubu přišel v roce 1956 a stal se členem hnutí kolem pozdějšího kubánského vůdce Fidela Castra, jež se v roce 1959 dostalo k moci. V témže roce začal působit na různých postech v nové Castrově vládě.

V roce 1966 opustil Kubu, aby pokračoval v šíření revoluce v zahraničí. Od března do července 1966 pobýval se svou přítelkyní, východoněmeckou agentkou Tanjou, i v tehdejším Československu. V Bolívii v roce 1967 padl do rukou vládních vojáků a byl na místě zastřelen.

Foto: Profimedia.cz

Po smrti se stal především pro mládež idealistickým symbolem boje proti diktaturám vojenského typu. Bývá považován za vzor mírového idealismu, ve skutečnosti však vždy hlásal ozbrojený odpor. Navíc je odpovědný za fyzickou likvidaci politických oponentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám