Hlavní obsah

Baťův kanál láká na nové lodě, sezóna začne i skončí dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Baťově kanále začne letos sezóna o jeden víkend dříve, než je obvyklé. Třináct plavebních komor zahájí provoz už v pátek 28. dubna. Opravy téměř 80 let starého opevnění břehů si ale naopak někde vyžádají zkrácení sezóny až o měsíc. Vodní cesta návštěvníky láká na lepší infrastrukturu i na nové lodě.

Foto: Právo

Baťův kanál je oblíbenou turistickou atrakcí.

Článek

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěcha Bártka by jich přes zkrácení sezóny letos ubýt nemuselo. „Měsíc nám sice bude chybět, ale věřím, že návštěvníky přilákají nová plavidla,” řekl Bártek. Například výletní loď Hollandia pro 60 lidí zajistí nově spojení mezi Uherským Hradištěm a Uherským Ostrohem. Provozovatel Stanislav Hampala nově nasadí i loď pro cyklisty, kteří nechtějí celou trasu podél kanálu projet na kole.

Zkrácení sezóny ale provozovatelé vnímají jako citelnou ztrátu. Podle Bártka se v úseku Huštěnovice - Babice přestane jezdit 11. září po hradišťských slavnostech vína a otevřených památek. „Úsek Strážnice - Veselí nad Moravou bude uzavřen už o týden dříve,” dodal Bártek. Podle něj je opevnění břehů ve špatném stavu a jeho rekonstrukce je nezbytná. Termín zahájení prací byl prý určen po dohodě s Povodím Moravy, které do oprav vodní cesty investuje téměř 25 miliónů korun.

Zájem je velký

Podle Bártka se návštěvníci mohou těšit i na čtyři nové půjčovny lodí, na nové přístavní molo ve Starém Městě, které bude otevřené 29. dubna, a někde i na nové sloupky na elektřinu a vodu.

Sezónu 30. dubna zahájí Baťákova regata, sraz desítky velkých výletních lodí v Uherském Hradišti. O den později se uskuteční menší akce téměř v každém přístavišti na trase.

Baťův kanál je turistickým lákadlem, obytné lodě jsou již téměř vyprodané. „Máme obsazeno 80 procent kapacity, volný je jen květen a září,” popsal provozovatel půjčovny lodí ve Spytihněvi na Zlínsku Michal Hampala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám