Hlavní obsah

Atraktivní výlet na Zlatou řeku

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mapě České republiky sice není k nalezení, avšak většina lidí ví, že už bezmála sto let - od počátků trampingu v Čechách - se romantickým přízviskem Zlatá řeka pyšní Sázava.

Článek

Nu a nedobytný hrad? Tak dodnes působí Český Šternberk, podíváme-li se na něj z podhradí, od parkoviště přímo na břehu řeky. Během letní sezóny rozhodně stojí za to se sem vypravit a to hned z několika důvodů. Vždy však půjde o kombinaci poznávání, relaxace, ale současně i romantických zážitků.

Okázalá výzdoba

Původně čistě gotický hrad se tyčí na strmé skále od poloviny 13. století. O tři století později byl rozšířen a po třicetileté válce rekonstruován ve stylu raného baroka. Tehdy přibyla mj. také štuková výzdoba.

Současný stav je výsledkem úprav koncem 18. století a drobnějších zásahů v posledních letech z iniciativy restituenta z rodu Šternberků.

Při prohlídce hradu lidé ocení množství dochovaných odkazů historie. Od nepřeberného počtu rytin, dokládajících především středověká válečná střetávání, ale i vzhled historických měst apod., přes cenné obrazy, porcelán, nábytek až po památky na historii rodu Šternberků.

Tematické výstavy a draví ptáci

Na hradě jsou samostatně instalovány také tematické výstavy, v posledních dnech např. expozice modelů historických plachetnic. Především dětskou část publika pak zaujme show s dravými ptáky, která je součástí prohlídkových programů a dává nahlédnout mj. do tajů sokolnictví.

Na spodním nádvoří hradu i v podhradí čeká na své hosty jak možnost příjemného občerstvení, tak několik prodejních míst se suvenýry - především s výrobky místní keramické manufaktury. Pak už nezbývá než objevit nabídku v titulku zmíněné nepotopitelné flotily. Přímo u parkoviště pro automobily návštěvníků, na pravém břehu Sázavy, kotví pět člunů s názvem Blaník, které již druhou sezónu vozí zájemce na romantickou okružní plavbu zčásti proti a zčásti po proudu řeky. Proč nepotopitelná flotila? O tom vypráví Vítězslav Rak, sportovně vyhlížející charismatický vousáč, který to vše vymyslel a realizoval.

Čluny jsou vyrobeny ve středočeské dílně, podle českého projektu, a to tak, aby byly co nejbezpečnější a současně, aby je mohli kormidlovat i zájemci bez kapitánských zkoušek. To mj. znamená, že maximální počet osob na palubě nesmí přesáhnout 12 "lodníků". Nepotopitelné jsou proto, že příď i záď představují zavařené vzduchové kontejnery, vypočítané na váhu lodi tak, aby ji unesly i naplněnou vodou. Pocit, který tato informace navozuje, je nedocenitelný: netřeba myslet na nějaká nebezpečí a je možné se plně věnovat požitkům z plavby.

Sázavský vlk Míla Kadraba

Malý lodní motor si spokojeně pobroukává a my obdivujeme malebnost obou břehů řeky. Občas se zdravíme s kolem plujícími vodáky, pozorujeme, zda rybářům na březích "berou", překvapeni míjíme "posázavský Pacifik", jehož trať - aniž to na pohled tušíme - se bizarně klikatí pár metrů nad hladinou řeky. Občas vzlétnou vodní ptáci, nad strmými skalami zakrouží poštolka.

Provázející kapitán Rak, či kormidelník "starý sázavský vlk" Míla Kadraba, nás cestou zásobují informacemi - tu seriózními, tu žertovnými - o tom, kudy plujeme, co je s místy na březích spojeno ať už historicky, či jinak, popř. - je-li to součástí objednávky skupiny hostů - narazí "štěně" benešovského ležáku.

Není námitek ani proti přiměřené zábavě - kytaru si je dokonce možné od provozovatelů před vyplutím vypůjčit. Stejně tak i plovací vesty, pokud chceme mít pocit bezpečí na dvě stě procent. Čluny jsou také vybaveny stříškou pro případ deště, či extrémně silného slunce. Není pochyb - vodní safari na Zlaté řece obohatí prázdninový deník každého - od rodin s dětmi přes romantické dvojice až po party tuláků či výletníků, obdivujících neporušenou přírodu.

Praktické informace:
Kudy: vlakem do stanice Český Šternberk posázavskou tratí, autem exit 41 - Šternov na dálnici D 1 Praha-Brno, parking přímo v místě na břehu Sázavy.
Plavby se nabízejí ve dvou variantách: trasa A od nástupního mola proti proudu s ojedinělou vyhlídkou na hrad a podhradí, posléze kolem divokých skal téměř 3 km, pak zpět. Trvání plavby asi 60 minut. Trasa B vede po proudu k proslulému šternberskému jezu, o jehož nástrahách mohou vodáci leccos vyprávět, v bezpečné vzdálenosti nad ním se otáčí a pluje zpět. Tato trasa může být považována také za "fotosafari", neboť scenérie s hradem v pozadí jsou pro fotografy neodolatelné. Ceny: trasa A dospělí 80 Kč (důchodci a invalidé 60), děti do 15 let 60 Kč, do 12 let 40 Kč a do 6 let zdarma. Trasa B je o něco levnější.
Zbude-li čas, v okolí se nabízí široký výběr dalších turistických cílů - např. klášter Sázava, Vlašim, Rataje nad Sázavou a další. Podrobnější informace najdete na www.lodesazava.cz, popřípadě v Podblanickém infocentru Vlašim, tel. 317 847 207.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutoky řek - místa, o nichž toho moc nevíme

Nejen po hradech a zámcích, královských městech a jiných obvyklých výletních místech můžeme putovat. Mezi těmi velmi neobvyklými, o to však zajímavějšími, jsou...

Příběh prokletého města Mostu

Most dostal své jméno skutečně od přemostění. Na důležité křižovatce obchodních cest z Prahy do Saska a od Teplic do Žatce bylo v devátém století Komořanské...

Výběr článků

Načítám