Hlavní obsah

Archeologové v Izraeli odkryli téměř 2000 let starou mozaiku

Novinky, mšv

Archeologům se povedl unikátní nález. V izraelské přímořské osadě Caesarea objevili zhruba 1800 let starou barevnou mozaiku. Překvapení bylo o to větší, že ji odkryli zcela náhodou při opravě mostu, po němž se do starověkého přístavního města vstupovalo. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli objevili mozaiku z období římské říšeVideo: Reuters

 
Článek

Mozaika podle archeologů obsahuje neúplné nápisy v řečtině, a kromě geometrických vzorů vyobrazuje mužské postavy oděné v tóze, tradičním antickém oděvu. Naznačuje to, že lokalita mohla patřit někomu z vyšší třídy římského obyvatelstva a byla nejspíše soukromá. Výzkumný tým odhaduje, že by mozaika mohla pocházet z 2. či 3. století našeho letopočtu.

Vykopávky vedl Izraelský památkový úřad, jeho zaměstnanci uvedli, že mozaika je naprosto dokonalá a překvapivě zachovalá. Na jeden metr čtvereční je v ní použito kolem 12 000 barevných kamenů. Je také poměrně rozsáhlá.

Caesarea byla ve své době pulzující římskou metropolí a hlavním městem provincie Judea. Nechal ji vybudovat král Herodes na počest císaře Augusta Caesara. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v zemi, které ročně přitahuje kolem miliónu turistů. Především kvůli pozůstatkům zdejšího unikátního akvaduktu, ale také díky nejstaršímu dochovanému římskému amfiteátru v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám