Hlavní obsah

Anglických Sedm sester stojí ve stínu slavnějších sourozenců

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou srovnatelně krásné, přesto stojí anglických Sedm sester ve stínu slavnějších Bílých útesů u Doveru. Ty jsou totiž skoro tím prvním, co lidé připlouvající na trajektu z francouzského Calais vidí. Pokud už se na první zmiňované křídové útesy vypravíte, buďte opatrní. Lidé tu občas zbytečně riskují, když se fotí přímo na okraji srázu.

Foto: Profimedia.cz

Útesy mají sice v názvu sedmičku, vrcholů ale mají osm.

Článek

Podle názvu by se dalo očekávat, že útesy budou mít sedm vrcholů, je jich ale osm. Přírodní památka se jmenuje podle sedmi sester, které tu údajně měly každá svůj dům. Bílé útesy jsou součástí národního parku South Downs a jejich výhodou je i blízkost Brightonu, oblíbeného pobřežního letoviska Velké Británie. I proto jsou mezi turisty čím dál populárnější.

Mnoho návštěvníků ale zbytečně hazarduje, když si chce na okraji srázu pořídit fotografii či selfie. A když se připočtou vlivy tradičního britského počasí — větru a deště — může to být skutečně riskantní.

Foto: Profimedia.cz

Pořídit si selfie na okraji srázu by se vám mohlo vymstít.

Foto: Profimedia.cz

Skály se čas od času odlamují.

V minulém roce se lokální úřady snažily problém vyřešit či aspoň zmírnit a přišlo se na to, že množství turistů nemá vůbec ponětí, že by útesy mohly představovat nebezpečí. „Myslím, že si lidé neuvědomují, jak jsou skály nestabilní. Chtějí pořád sedět na okraji nebo se k němu alespoň přibližovat,“ uvedla pro BBC politička Maria Caulfieldová z nedalekého Lewesu.

Před nebezpečím v minulosti varovala i pobřežní stráž, podle níž čas od času dochází k odlamování skal. Turisté by se proto k okraji neměli vůbec přibližovat, natož na něm předvádět takové šílené kousky, jako balancování na jedné noze.

Foto: Profimedia.cz

Mys Beachy Head a údajně nejslavnější neobydlený maják v Británii leží jen kousek vedle.

Ti, kteří se ovšem podobných věcí vyvarují, se mohou kochat úžasnou přírodní scenérií, kterou často využívají také filmaři. Mnohdy jako náhradu za slavnější Bílé útesy doverské.

Jen o kousek dál pak stojí mys Beachy Head, který je se svými 162 metry nejvyšším křídovým útesem v celé zemi. Zdobí ho slavný maják Belle Tout, který je považován za nejslavnější neobydlený maják ve Velké Británii, a to nejen díky strhující lokalitě, ale také pro časté užití ve filmech a televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám