Hlavní obsah

Když do lázní, tak do Františkových

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chce někdo vyrazit v Karlovarském kraji na výlet, neměl by vynechat Františkovy Lázně. Už třeba jen proto, že spolu s Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary jsou kandidáty k zápisu do seznamu světového dědictví UNESCO jako ojedinělý Západočeský lázeňský trojúhelník.

Článek

Františkovy Lázně byly založeny 27. dubna 1793 jako Ves císaře Františka a v roce 1807 jim byl úředně přiznán název Františkovy Lázně. Pojmenovány jsou podle císaře Františka I., který je považován za jejich zakladatele. Z počátečních venkovských lázní s jedním pramenem Františkovým, dřevěnou kolonádou, několika lázeňskými domy a Společenským domem se velice rychle staly jedny z nejvyhledávanějších evropských lázní. Navštívila je řada našich i světových osobností.

Foto: Martin Polák, Právo

Františkolázeňská kolonáda

Skutečné dějiny Františkových Lázní ale začínají daleko před jejich založením. Již ve středověku donášely nosičky vody Františkův pramen do blízkého Chebu, kde se pil jako stolní voda. Lékaři objevili jeho léčebné účinky a pramen se stal nejvyhledávanějším léčivem v Evropě. V roce 1992 byly Františkovy Lázně komplex Aquaforum.

Nabízí kryté a otevřené bazény a řadu lázeňských, společenských a obchodních služeb. Za pozornost ale stojí i další objekty a budovy ve městě. Například Meteorologický sloup, Divadlo Boženy Němcové, Městské muzeum, Pravoslavný kostel svaté Olgy či chrám svatého Jakuba. Kdo by chtěl prozkoumat okolí lázní, nebude zklamán. Turisté by si neměli nechat ujít výlet k nedaleké soustavě rybníků. Největší z nich – Amerika – je chráněný přírodní výtvor a hnízdiště vodních ptáků.

Foto: Martin Polák, Právo

Krásné parky lákají k posezení.

Další zajímavostí je Národní přírodní rezervace SOOS. Jde o území plné rybníků, mokřadů, rašelinišť a slatinišť, kde vyvěrá množství minerálních pramenů a vystupuje k povrchu čistý kysličník uhličitý. Je to tedy podobná lokalita jako území, na kterém leží Františkovy Lázně.

Na pindíka nesahat, dotýkat se palce

Symbolem Františkových Lázní je socha malého chlapce s rybou. Původně parková plastika z roku 1924 od františkolázeňského sochaře Adolfa Mayerla byla přenesena po válce před Společenský dům, kde se s ní s oblibou fotografovaly pacientky.

Foto: Martin Polák, Právo

Symbolem Františkových Lázní se stala socha malého Františka.

Lázeňský fotograf pan Škarda pro zvýšení popularity Františka vymyslel jednu z nejmilejších legend v Čechách – podle ní každá pacientka, která se dotkne palce levé nohy sochy (ne, jak se mylně uvádí, Františkova přirození), otěhotní.

Dnes je originál Františka v městském muzeu a jeho stejně navštěvovaná napodobenina před Společenským domem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám