Hlavní obsah

Jesenický Kraličák má novou lanovku. Je nejmodernější v Česku

Právo, Petr Marek

Novou tepnou horského areálu Kraličák v Jeseníkách, který propojuje Hynčice pod Sušinou a Stříbrnice, bude od letošní zimy lanovka Doppelmayr D-Line, nejmodernější v Česku.

Foto: Pivovar Holba

Při testování brzdných a rozběhových systémů bylo na lanovku naloženo 185 sudů piva.

Článek

Modernizace lanové dráhy, jejíž přepravní kapacita je teď 2550 pasažérů za hodinu, trvala osm měsíců. Minulý týden proběhlo jako součást drážních zkoušek už i testování brzdných a rozběhových systémů.

Nyní lanovka čeká na vydání průkazu způsobilosti ke zkušebnímu provozu. Právu to řekla mluvčí areálu Petra Křížková.

Skoro dvě stovky pivních sudů simulovaly při zkoušce plné zatížení lanovky

Aby testy umožnily udělení bezpečnostního certifikátu, museli provozovatelé zajistit stoprocentní zatížení lanovky 185 pivními sudy z nedalekého hanušovického pivovaru Holba. Nejnáročnější částí byla takzvaná brzdná zkouška, kdy musela být plně naložená lanovka zabrzděna v rámci nouzového stavu z rychlosti pět metrů za sekundu na 0,8 metru za sekundu. „Vše se povedlo a proběhlo bez problémů,“ ubezpečila mluvčí.

Lanovka je unikátní po všech směrech, ať už jsou to technologie, design, či bezpečnost. Ergonomicky tvarované, vyhřívané a o pár centimetrů širší sedačky návštěvníkům zajistí výjimečný komfort.

Nový systém zábran je zase zárukou ještě bezpečnější přepravy i těch nejmenších pasažérů – zábranu má každý mezi nohama a je možné ji otevřít až v místě výstupu, což znemožňuje pád ze sedačky v průběhu jízdy.

O lyžování v Beskydech je obrovský zájem

Cestování

„Také o čtyři metry delší nástupní i výstupní stanice a systém odpojitelných sedaček umožní extrémní zbrzdění pro bezpečný a pohodlný nástup i výstup. Samozřejmě technologie nejsou vše, jde i o obsluhu lanovky, která musí složit znalostní a praktické zkoušky. Některé části už má za sebou jako například nácvik evakuace pasažérů pod vedením horské služby, se kterou v areálu úzce spolupracujeme,“ uvedla Křížková.

Bezkontaktní nákup

Novinkou, která letos bude ve středisku čekat na návštěvníky, je i odpovídající odbavovací systém. Samozřejmostí je bezkontaktní nákup skipasu už z domova a spousta dalších vychytávek, které zpříjemní zážitek z lyžování v areálu.

Pořídily se i nové rolby a posílilo zasněžování. „Celkem jsme letos do modernizace investovali zhruba 250 milionů korun,“ konstatovala mluvčí s tím, že provoz chtějí zahájit koncem roku.

Společnost hledá dobrovolníky na vědeckou expedici do srdce Antarktidy

Cestování

„Počasí nám zatím vůbec nepřeje. Teploty se pohybují nad bodem mrazu, a tak nezasněžujeme. Lyžovat se u nás začne až po Vánocích,“ dodala s tím, že konkrétní termín je také spojen s vývojem protiepidemiologických opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám